Ellen Key-leden på Omberg

av | 5 apr, 2019 | Aktiv livsstil

Runtom i Sverige så finns det många otroligt vackra vandringsleder och en av dem är Ellen Key-leden i Ombergs Ekopark i Östergötland.

Det är en led på ca 6 km i varierad terräng och klassas som lätt-medelsvår.  Den har en höjdskillnad på nästan 180m, så visst kan det bli lite flåsigt på sina ställen.

Det är en brant backe upp till Hjässan och därifrån har man en fantastisk utsikt. Minst lika trevligt är det att vandra genom bokskogen och att gå på de steniga stigarna bredvid Vätterns strand.

Så här i tidig vår kan det vara ganska blåsigt på toppen och skogen har inte riktigt vaknat till liv än men man kan känna i luften att våren är på gång. Det är nog min favorittid i skogen, precis innan lövsprickningen. 

Eller, ja, jag gillar alla årstider. De har sin charm alla fyra och jag skulle nog tycka att det vore tråkigt att bo någonstans där det inte växlar mellan årstiderna så som här.

Leden är blåmarkerad och går förbi strax utanför Ellen Keys hus Strand, därav namnet på leden förstås. Ellen Key var en feministisk författare och pedagog som levde runt förra sekelskiftet. Hon har framförallt haft stor påverkan gällande barnuppfostran och skolgång. Huset Strand som hon lät bygga 1910 är en blandning mellan jugendstil och en italiensk villa. Det ligger jättevackert utmed Vätterns strand och är öppet för visningar (dock enbart med guide).

Vandrar man så fikar man!

Oavsett om man ger sig ut på en 2 km lång led eller 2 mil, så fikar man. Det hör till en av vandringens tjusningar att få sätta sig ner, dricka en god kopp kaffe eller thé och njuta av omgivningen. Jag brukar med vilje planera även kortare turer över lunchtid så att jag får anledning att vara ute lite extra.

Men vad stoppar man för ätbart i en paleolitisk ryggsäck då? Jag brukar helt enkelt stoppa ner rester. En favorit är stekpannebröd som jag använder som wraps, i dem lägger jag rester. Ibland lax och kokt ägg, eller som idag resterna från fredagens tacos. Nötter och frön är också bra energikällor men viktigast är att ta med vatten. Jag har en vätskeblåsa i min ryggsäck så jag sippar vatten mest hela tiden. Annars så är det bra att ha planerade vattenpauser för hinner man bli törstig så har man väntat för länge med att dricka.

Det här blev första inlägget i kategorin ’Aktiv livsstil’. Här kommer det att handla om hur jag tolkar paleolitisk livsstil, inte bara kosten utan även mycket rörelse och ut i naturen. Mitt arbete tar mig ofta ut på resor där jag inte kan påverka mat och miljö så mycket, så i den här kategorin kommer jag även ta upp hur jag gör för att lösa det på bästa sätt.

 

På återseende!