Benbuljong med nöt

av 17 nov, 2020

Benbuljong med nöt

Benbuljong är som varma, mjuka sockor för tarmarna.

Det innehåller viktiga mineraler och aminosyror, bland annat aminosyran glycin som är mycket bra för leder, slemhinnor, huden och läkande för mage och tarm.
Det är också rikt på kalcium och kollagen. Kollagen är bland annat bra för hår, naglar, brosk, ligament, muskler och bindväv bland annat.

Benbuljong är kort och gott en riktig näringsbomb!

Ni kan alltid byta ut grönsakerna i receptet mot grönsaker ni gillar mer. Eller skippa grönsakerna helt och kör med bara benen eller med lite kryddor och örter bara.

Samma recept kan användas på exempelvis kyckling.

ben-buljong-av-not

Portioner/antal/mängd:

ca 2 liter

Tillagningstid:

13.5-25.5 timmar

Kategori:

Dryck
Tillbehör

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 4-5 märgben, gärna med leder (för gelatineffekt)
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • Vatten
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 medelstora morötter
  • 1 medelstor fänkål
  • 1 msk hela pepparkorn
  • 0.5 tsk salt (ni kan alltid salta i efterhand om det blir för lite)
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 knippe färsk persilja

Gör så här:

Värm ugnen til 175 grader.

Lägg märgbenen på en plåt med bakplåtspapper. Smeta in benen med tomatpuré.
Sätt in i ugnen i 30 minuter för att rosta benen lite.

Lägg benen i en stor kastrull och tillsätt öppelcidervinäger och så mycket vatten att det täcker benen och går några centimeter över benen.
Låt detta stå i cirka en timme.

Ställ kastrullen på spisen och koka upp. Så fort det börjar koka tar du kastrullen av plattan.
Ta bort eventuellt skum som blivit.

Nu kan du antingen sätta tillbaka kastrullen på plattan och låta buljongen sjuda (inte koka!) i 12-24 timmar, eller så lägger du över allt i en slowcooker och sätter på den att köra på låg värme i 12-24 timmar.

När det är 2-3 timmar kvar av tiden på buljongen grovhackar du alla grönsaker och lägger i kastrullen tillsammans med pepparkorn, salt och timjan.

När det är färdigt silar du av buljongen och ställer den sen att svalna innan du häller upp den på glasburkar och förvarar de i kylen.

Om du får hårdnat fett på ytan av buljongen när den svalnat kan du ta bort det och använda som stekfett, riktigt gott!

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.