Benbuljong med nöt

av 17 nov, 2020

Benbuljong är som varma, mjuka sockor för tarmarna.

Det innehåller viktiga mineraler och aminosyror, bland annat aminosyran glycin som är mycket bra för leder, slemhinnor, huden och läkande för mage och tarm.
Det är också rikt på kalcium och kollagen. Kollagen är bland annat bra för hår, naglar, brosk, ligament, muskler och bindväv bland annat.

Benbuljong är kort och gott en riktig näringsbomb!

Ni kan alltid byta ut grönsakerna i receptet mot grönsaker ni gillar mer. Eller skippa grönsakerna helt och kör med bara benen eller med lite kryddor och örter bara.

Samma recept kan användas på exempelvis kyckling.

ben-buljong-av-not

Portioner/antal/mängd:

ca 2 liter

Tillagningstid:

13.5-25.5 timmar

Kategori:

Dryck

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 4-5 märgben, gärna med leder (för gelatineffekt)
  • 2-3 msk tomatpuré (uteslut vid AIP)
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • Vatten
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 medelstora morötter
  • 1 medelstor fänkål
  • 1 msk hela pepparkorn (uteslut vid AIP)
  • 0.5 tsk salt (ni kan alltid salta i efterhand om det blir för lite)
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 knippe färsk persilja

Gör så här:

Värm ugnen til 175 grader.

Lägg märgbenen på en plåt med bakplåtspapper. Smeta in benen med tomatpuré.
Sätt in i ugnen i 30 minuter för att rosta benen lite.

Lägg benen i en stor kastrull och tillsätt äppelcidervinäger och så mycket vatten att det täcker benen och går några centimeter över benen.
Låt detta stå i cirka en timme.

Ställ kastrullen på spisen och koka upp. Så fort det börjar koka tar du kastrullen av plattan.
Ta bort eventuellt skum som blivit.

Nu kan du antingen sätta tillbaka kastrullen på plattan och låta buljongen sjuda (inte koka!) i 12-24 timmar, eller så lägger du över allt i en slowcooker och sätter på den att köra på låg värme i 12-24 timmar.

När det är 2-3 timmar kvar av tiden på buljongen grovhackar du alla grönsaker och lägger i kastrullen tillsammans med pepparkorn, salt och timjan.

När det är färdigt silar du av buljongen och ställer den sen att svalna innan du häller upp den på glasburkar och förvarar de i kylen.

Om du får hårdnat fett på ytan av buljongen när den svalnat kan du ta bort det och använda som stekfett, riktigt gott!

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.