Jönssons frestelse

av 15 apr, 2019

Jönssons frestelse

Det här är en variant på Janssons frestelse, men den är gjord på rotfrukter istället för potatis. Grädden är utbytt och likaså smöret, men den är minst lika god för det.

Är man strikt paleolit använder man säkert inte ansjovis*, använd då samma kryddor (förutom sockret förstås) som ansjovisen har för att få samma smak. Man kan även utesluta ghee om man inte vill använda det.

 

Portioner:

4-6

Tillagningstid:

1,5 tim

Kategori:

Sidorätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 2 majrovor
  • 1/2 kålrot
  • 1/2 rotselleri
  • 125 g ansjovis*
  • 80 g löjrom
  • 1 dl kokosmjölk
  • Salt och peppar efter tycke och smak
  • 2 msk ghee
  • 0,5 dl mandelmjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°

Strimla rotfrukterna

Skala löken och skiva den tunt

Varva lök, rotfrukter, ansjovis och löjrom i flera lager i en ugnsfast form, smord med ghee eller kokosolja. (Rotfrukter ska vara överst)

Blanda kokosmjölk med ansjovisspad och krydda med salt och peppar. Häll det sedan över rotfrukterna.

Strö mandelmjöl och klicka ghee över ytan

Grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter eller tills rotfrukterna känns mjuka, täck med en plåt om ytan blir för mörk.

Man kan också tillsätta mer vätska om den känns torr, vanligt vatten eller benbuljong funkar bra

 

Flera recept

Hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

HasselnötstryffelDessa hasselnötstryfflar är verkligen syndigt goda! Krämiga och mäktiga, men i små paket blir de perfekta till eftermiddagskaffet, till lördagsfilmen eller kanske som en present på alla hjärtans dag eller godis på påsken. Rulla dem i pepparkakskrydda...

Paleopizza

Paleopizza

PaleopizzaEn god botten som kan göras både tunn och tjock, en härligt krämig tomatsås och valfri topping. Det kallar jag en god pizza! Den här pizzan tillkom för ca 5 år sen och har ätits flitigt genom åren. Vi (Tine och sambo) tyckte söndagarna var så jobbiga med...

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citronEtt gott, nyttigt och enkelt pålägg är väl ändå leverpastej. Kan ätas som det är tillsammans med lite inlagd gurka, eller varför inte på ett frökex med färsk gurka och persilja? Kycklinglever är inte ritkigt lika stark i...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.