Lammbog

av 10 apr, 2019

Lammbog

Lammbogen har kortare muskeltrådar som hålls samman med bindväv och hinnor och därför får man se till att tillaga den lite längre på lägre temperatur.

Den passar till både medelhavssmaker, indiskt, marockanskt… mycket smak helt enkelt och både som stek eller i grytor.

Portioner:

4

Tillagningstid:

30 min aktiv matlagning
30 minuter – 8 timmar marinering
2 tim i ugn

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Marinad

  • 2 riven vitlöksklyftor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad chili

Lamm

  • 1 kg lammbog
  • 200 g cocktailtomater
  • 0.4 lök, finhackad
  • 3 soltorkade tomater, finhackade
  • 0.5 dl benbuljong
  • 1 dl vatten
  • ett par kvistar rosmarin

Gör så här:

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg lammet i marinaden och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter, eller i ca 8 tim eller över natten i kylen. Ta ut köttet ut kylskåpet minst 1 timme innan tillagning.

Sätt ugnen på 150 grader.

Bryn köttet snabbt i en het stekpanna.
Lägg det i en ugnsform.

Ha i hackad lök och soltorkade tomater i pannan och stek en stund, sen i med buljong och vatten och få med de goda smakerna från när du stekte köttet.

Häll stekskyn över köttet. Lägg cocktailtomaterna bredvid.

Täck ugnsformen med folie och baka i ca 2 1/2 timmar tills köttet faller isär. Eller tills innertemperaturen är 60-65 grader.

Låt stå och vila i minst 15 minuter innan du skär upp köttet.

Servera med potatis, eller ugnsbakade rotfrukter, en god sallad och kanske en aioli eller ha i kokosmjölk i stekskyn eller servera med stekskyn som den är.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.