Blancherade morötter med örtsås
Blancherade morötter med örtsås
Det finns så mycket gott i grönsaksväg nu på sommaren. Bland annat späda morötter. Och alla dessa färska örter som inte längre kostar en förmögenhet eller som man odlat själv.
För att ta vara på både morötter och örter kan man göra goda blancherade morötter tillsammans med en ”örtsås”. Otroligt gott!
Om du använder ganska stora morötter kan man göra band av dem (med en osthyvel). När man har mindre späda morötter kan man bara använda dem som de är utan att göra band av dem.
Fungerar lika fint till grillat som tills söndagssteken.
Portioner/antal/mängd:
4 större morötter eller ett knippe späda morötter
Tillagningstid:
30-40 minuter
Kategori:
Sidorätt
Etikett:
Paleo
AIP
Låghistamin
Ingredienser:
- 4 morötter eller ett knippe späda morötter
- 0.5 msk olivolja
- 0.5 dl ghee
- Salt och peppar (uteslut peppar vid AIP och låghistamin)
- Finhackad färsk timjan
- Finhackad färsk rosmarin
- Finhackad färsk oregano
Gör så här:
Tvätta morötterna ordentligt.
Om du använder späda morötter behöver du inte göra så mycket mer än att tvätta dem, men använder du andra morötter kan du behöva skala dem, sen använda en potatiskalare eller osthyvel för att göra ”band” av morötterna.
Smält ghee tillsammans med olja och kryddor. Ställ åt sidan.
Häll upp riktigt kallt vatten i en skål eller gryta. Du kan ha is i vattnet för att det ska bli riktigt kallt.
Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med en nypa salt. När vattnet kokar, tillsätt motötterna. Koka i ca 2 minuter.
Häll av det varma vattnet och lägg morötterna i det kalla vattnet för att tillagningen av dem ska stoppas.
Lägg över morötterna i en skål.
Om gheet hunnit stelna lite, värm upp igen.
Häll över morötterna och blanda runt ordentligt.
Flera recept
Värmande tomatsoppa
Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...
Medelhavskryddade hamburgare
Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...
Smörgåstårta med skaldjur
Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...
Följ oss på sociala medier
Användarpolicy
Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.