Blancherade morötter med örtsås

av 4 jul, 2019

Blancherade morötter med örtsås

Det finns så mycket gott i grönsaksväg nu på sommaren. Bland annat späda morötter. Och alla dessa färska örter som inte längre kostar en förmögenhet eller som man odlat själv.

För att ta vara på både morötter och örter kan man göra goda blancherade morötter tillsammans med en ”örtsås”. Otroligt gott!
Om du använder ganska stora morötter kan man göra band av dem (med en osthyvel). När man har mindre späda morötter kan man bara använda dem som de är utan att göra band av dem.

 Fungerar lika fint till grillat som tills söndagssteken.

Portioner/antal/mängd:

4 större morötter eller ett knippe späda morötter

Tillagningstid:

30-40 minuter

Kategori:

Sidorätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 4 morötter eller ett knippe späda morötter
  • 0.5 msk olivolja
  • 0.5 dl ghee
  • Salt och peppar (uteslut peppar vid AIP och låghistamin)
  • Finhackad färsk timjan
  • Finhackad färsk rosmarin
  • Finhackad färsk oregano

Gör så här:

Tvätta morötterna ordentligt.
Om du använder späda morötter behöver du inte göra så mycket mer än att tvätta dem, men använder du andra morötter kan du behöva skala dem, sen använda en potatiskalare eller osthyvel för att göra ”band” av morötterna.

Smält ghee tillsammans med olja och kryddor. Ställ åt sidan.

Häll upp riktigt kallt vatten i en skål eller gryta. Du kan ha is i vattnet för att det ska bli riktigt kallt.

Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med en nypa salt. När vattnet kokar, tillsätt motötterna. Koka i ca 2 minuter.

Häll av det varma vattnet och lägg morötterna i det kalla vattnet för att tillagningen av dem ska stoppas.

Lägg över morötterna i en skål.

Om gheet hunnit stelna lite, värm upp igen.
Häll över morötterna och blanda runt ordentligt.

 

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.