Chokladpaj
Chokladpaj
En otroligt god och krämig chokladpaj som passar till de flesta tillfällen.
Du kan ändra smaken lite genom att ha i 1-2 droppar pepparmint- eller apelsin eterisk olja, några teskedar lakritspulver eller varför inte lite pepparkakskryddor till jul.
Du kan byta ut mandelsmöret mot exmpelvis hasselnötssmör istället för en lite mer nutellasmak på pajen.
Du kan strö över lite flingsalt innan servering, eller kanske lite färska hallon som vi gjort på bilderna.
Pajen håller i 5-6 dagar i kylen, men då blir botten lite mjuk mot slutet. Och de flesta har nog ätit upp pajen innan det gått 5-6 dagar. Hehe…
Ett annat tips är att göra själva fyllningen till pajen och hälla upp i små glas och servera som en chokladmousse med lite kokosgrädde till. Jättegott!
Pajen är relativt snabb att göra, men låt den stå i kylen i minst 2 timmar innan servering, helst minst 4 timmar för ett bättre resultat.
Servera med lite vispad kokosgrädde.
Portioner/antal/mängd:
8-10 bitar
Tillagningstid:
20-30 minuter
+ 2-4 timmar i kylen
Kategori:
Dessert och snacks
Etikett:
Paleo
Högtider
Ingredienser:
Botten
- 2.5 dl mandelmjöl
- 0.5 dl kokosnötsmjöl
- 1 ägg
- 3 msk kokosolja
- 1 msk honung
- 1-2 msk kallt vatten
Fyllning
- 3.5 dl kokosmjölk
- 200 g mörk choklad
- 1 tsk vaniljpulver
- 2-3 msk lönnsirap eller honung
- 1.5 dl mandelsmör (en liten burk, kung markatta)
- Lite flingsalt på toppen
- Toppa med hallon, jordgubbar eller andra bär
Gör så här:
Botten
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Blanda de blöta ingredienserna.
Häll i de torra ingredienserna med de blöta och mixa ordentligt. Det kan vara bra att knåda med händerna så man ser att kokosoljan blandas i ordentligt.
Peta ut degen i pajformen.
In i ugnen i 10-12 minuter.
Låt svalna.
Fyllning
Gör fyllningen medan pajbotten står i ugnen.
Värm upp kokosmjölken i en kastrull.
Sänk plattan till låg värme och ha i den mörka chokladen. Då blir smeten inte gryning. För hög värme kan göra att choklad och kokosmjölk skiljer sig lite och blir gryning.
Rör hela tiden när chokladen smälter.
När chokladen smält tar du kastrullen från plattan. Blanda i vaniljpulver, lönnsirap och mandelsmör. Mandelsmör får man vispa en stund tills det smält med resten.
Häll i pajskalet.
In i kylen i 2-4 timmar.
Strö på lite flingsalt innan servering och/eller ha på lite färska bär.
Flera recept
Värmande tomatsoppa
Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...
Medelhavskryddade hamburgare
Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...
Smörgåstårta med skaldjur
Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...
Följ oss på sociala medier
Användarpolicy
Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.