Focaccia med olika topping

av 18 jun, 2021Bröd, Bröd och kex, Paleo

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings.

Blanda gärna lite balsamvinäger med olivolja som du kan dippa focaccian i.

Missa inte heller recept på focaccia med lax, kaviar och kokosyoghurt.

paleo-focaccia

Portioner/antal/mängd:

 12 – 16 bitar

Tillagningstid:

1 timme

Kategori:

Bröd

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 1 tsk salt
  • 6 ägg
  • 2.5 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk bikarbonat
  • 1.5 msk äppelcidervinäger
Toppings 1
  • olivolja
  • körsbärstomater
  • oliver
  • färsk basilika
Toppings 2
  • olivolja
  • färsk rosmarin
  • oliver
Toppings 3
  • olivolja
  • rödlök
  • pinjenötter
  • gräslök
Toppings 4
  • basilikapesto
  • proscieutto
  • färsk basilika
Toppings 5
Toppings 6
  • olivolja
  • tunt skivad vitlök
  • gräslök
Toppings 7
  • olivolja
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • rödlök

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Blanda alla torra ingredienser förutom bikarbonaten. Ställ åt sidan.

    Vispa ihop olivolja, ägg och vatten.

    Mät upp bikarbonat i ett litet glas eller liknande och häll på äppelcidervinägern. Det kommer att fräsa när den kommer i kontakt med varandra. Rör om snabbt och häll det i äggblandningen och mixa lite.

    Blanda ner äggröran i de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
    Låt vila i 5-10 minuter.

    Ta en ugnsform med måtten 30 x 20 cm och smörj in med lite olivolja och lägg sen i ett bakplåtspapper. Oljan är endast där för att hålla bakplåtspappret på plats.
    Häll i smeten och ta sen en sked som du blöter med vatten och sprid ut smeten i formen.

    Gör små gropar i smeten med hjälp av ett finger som du blött med vatten.
    Du kan sen ha över lite olivolja, flingsalt eller vad du vill ha för smak på din focaccia. Se förslag nedan.

    In i ugnen i 25-30 minuter. Håll koll på det så att det inte bränns. Du kan lägga över lite folie efter halva tiden för att undvika att det blir för mörkt.
    Provstickan (eller gaffeln) ska vara torr när du prövat den i brödet.

    Låt focaccian svalna helt innan du tar den ur formen. Om du vill äta den ljummen, vänta i alla fall i 15 minuter innan du tar brödet ur formen.

    Topping 1

    Lägg på oliver och tomater, ringla över olivolja. In i ugnen. Lägg på lite färsk basilika innan servering.

    Topping 2

    Finhacka rosmarin och blanda med olivolja. Sprid ut detta på focaccian. Lägg på oliver, svarta eller gröna. In i ugnen. Servera med lite färsk rosmarin på.

    Topping 3

    Skiva rödlöken tunt och lägg ut den på focaccian. Strö över lite pinjenötter och olivolja och sätt in i ugnen. Strö över finhackad gräslök innan servering.

    Topping 4

    Smeta ut lite basilikapesto på focaccian. In i ugnen. Lägg på proscieutto och färsk basilika innan servering.

    Topping 5

    Skiva päron tunt och lägg på focaccian. Strö över pinjenötter och ringla på olivolja. In i ugnen. Lägg på lite kokosyoghurt och ringla på honung innan servering.

    Topping 6

    Skiva vitlök tunt och lägg på focaccian. Ringla på olivolja. In i ugnen. Lägg på finhackad gräslök innan servering.

    Topping 7

    Lägg soltorkade tomater, oliver och fint skivad rödlök på focaccian. Ringla på olivolja. In i ugnen.

    paleo-focaccia
    paleo-focaccia
    paleo-focaccia
    paleo-focaccia
    paleo-focaccia
    paleo-focaccia

    Flera recept

    Medelhavskryddade hamburgare

    Medelhavskryddade hamburgare

    Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

    Smörgåstårta med skaldjur

    Smörgåstårta med skaldjur

    Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

    Rabarberkräm

    Rabarberkräm

    Sommar, sol och rabarberkräm! En klassisk och enkel kräm som passar både som frukost och mellanmål och faktist även som en dessert. Få ingredienser, går snabbt att göra och smakar somrigt. Gott att servera med lite jordgubbar och kyld kokosmjölk.Portioner/antal/mängd:...

    Följ oss på sociala medier

    Användarpolicy

    Vi använder cookies.
    Läs mer om det och
    integritetspolicy här.