Hallon- och chokladmoussebakelse
Hallon- och chokladmoussebakelse
Hallon och choklad gifter sig väldigt gott tillsammans. Här får de komma tillsammans i krämighet med en ”sockerkaks”-botten.
En härlig dessert.
Portioner:
4
Tillagningstid:
30 minuter bakning + 2-3 timmar i ugn plus kylen
Etikett:
Paleo
Ingredienser:
Botten
- 2 ägg, separerade
- 1 msk honung
- 1 msk kakao
- 60 g smält kokosolja
- 1.5 dl mandelmjöl
- kaffe eller cognac (cognac är gjort på druvor)
Hallonmousse
- 2.5 dl hallon
- 3 gelatinblad
- 1 äggvita
- 1-2 msk honung
- 1.5 dl kokosgrädde
- lite vanilj pulver
Chokladmousse
- 2 dl kokosmjölk
- 1 äggula
- 1 msk honung
- vaniljpulver (efter behag)
- 50 g 70-90% -ig choklad
Gör så här:
Botten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosolja.
Separera äggen.
Vispa äggvitan stiv. Vispa sen äggula och honung tills det blir krämigt (ca 2-3 min).
Ha i kakao i äggulorna och vispa lite till.
Sedan vispar du medan du häller i den smälta kokosoljan.
Rör i mandelmjölet.
Vänd i äggvitan och blanda noga.
Ta några små ramekins eller en mindre kakform och häll smeten i. Ställ in i ugnen i ca 30-40 min. Pröva med en sticka i kakan för att se så den är färdig.
Ta ut den och låt den svalna.
När den är sval lägger du i kakan i glas eller små formar som du vill servera efterrätten i. Dunka botten med lite starkt kaffe, cognac eller låt den vara som den är.
Hallonmousse
Värm upp hallonen i en kastrull så att du får som en ”sylt”. Ställ den åt sidan och låt svalna.
Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad så att de blir mjuka.
Vispa äggvita och honung stivt och blankt.
Vispa kokosgrädden lite med en gaffel. Den ska inte bli rinning utan fortfarande ha lite krämighet.
Ta ca en msk av hallon”sylten” och 1 msk vatten i en kastrull tillsammans med gelatinbladen och värm upp så att gelatinet smälter.
Vänd ner hallon”sylten” i äggvitan. Sen har du i gelatinet. Sist vänder du i kokosgrädden.
Ställ i kylen en stund.
Innan den stelnat helt fördelar du moussen i dina glas med kakbotten i. In i kylen igen.
Chokladmousse
Häll kokosmjölk, äggula, honung och vaniljpulver i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt det hela sjuda i några minuter.
Ha i den mörka chokladen och rör om tills den smält. Låt den svalna.
När chokladmoussen svalnat men inte stelnat så fördelar du den uppepå hallonmoussen. Sen in i kylen igen.
Ta gärna ut hallon- och chokladmoussebakelserna några minuter innan servering så att den får lite mer rumstemperatur.
Flera recept
Värmande tomatsoppa
Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...
Medelhavskryddade hamburgare
Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...
Smörgåstårta med skaldjur
Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...
Följ oss på sociala medier
Användarpolicy
Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.