Marockansk köttgryta

av 28 apr, 2019

Marockansk köttgryta

En mustig och smakrik gryta med bland annat kanel och anis. Var beredd för en ljuvlig doft som sprider sig i hemmet.

Servera gärna med blomkålsris med kokos, en marockansk sallad, och mynta- och citrondressing.

Portioner:

4

Tillagningstid:

30 minuter
småputtra i 2-4 timmar

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 1 kg kött (nöt, lamm eller vilt funkar bra)
  • 1 tsk anisfrön
  • 0.5 tsk kardemummafrön
  • 2 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0.5 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 0.5-1 tsk chiliflakes
  • 1 krm riven muskotnöt
  • Salt och peppar
  • 2 lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk tomatpuré
  • 390 gram passerade tomater (1 förpackning)
  • 9 torkade aprikoser
  • 2 dl benbuljong
  • 1 kanelstång
  • 1 anisstjärna
  • Saft och zest från 1 citron
  • Färsk koriander
  • Olja eller ghee att steka i

Gör så här:

Börja med att skära köttet i grytbitar. Mät upp alla kryddor och mortla anis och kardemumma. Hacka löken, pressa vitlöken och riv ingefäran.

Stek köttet på ganska hög värme. Stek i omgångar så det inte kokas utan får lite stekyta. Sätt åt sidan.

Stek på löken tills den blir lite genomskinlig. Lägg till vitlök och kryddor och stek på i ett par minuter. Ha i tomatpurén och ingefäran och stek på lite till.

Tillsätt aprikoser, buljong, passerade tomater, kanelstång, anisstjärna och köttet. Rör runt.

Låt stå och småputtra i minst 2 timmar, men helst mellan 3-4 timmar beroende på vilket kött du använder.

Ca 10 min före servering har du i saft och zest från 1 citron och rör om.

Ha över lite hackad, färsk koriander och servera.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.