Paleopizza

av 13 jul, 2020

Paleopizza

En god botten som kan göras både tunn och tjock, en härligt krämig tomatsås och valfri topping. Det kallar jag en god pizza!

Den här pizzan tillkom för ca 5 år sen och har ätits flitigt genom åren. Vi (Tine och sambo) tyckte söndagarna var så jobbiga med jobbångest att vi ville festa till den dagen lite. Då kom vi på Paleo Pizza Sunday och åt denna paleopizza nästan varje söndag i alla fall i ett år. Sen har det blivit mer eller mindre sporadiskt. Men iaf nån eller några gånger i månaden.
Det tycker jag är ett bra betyg för ett recept.

Vill man ha ost på pizzan är fetaost att föredra, eller gör en god zucchiniost och ha på. Du kan också strö över lite näringsjäst när pizzan kommer ut ur ugnen för att få en ostig smak.

Hoppas det smakar!

paleo-pizza

Portioner/antal/mängd:

 1 stor plåtpizza eller 2-3 mindre pizzor

Tillagningstid:

90 minuter

Kategori:

Frukost

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Pizzabotten
  •  1 dl mandelmjöl
  • 1 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
Tomatsås
  •  400 gram passerade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 lök
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Tomatsås

Värm upp pannan och ha i olivolja och finhackad lök.

Låt löken svettas lite tills den börjar förlora färg. Ha i kryddorna och stek lite till.

Häll i de passerade tomaterna, dra ner temperaturen på plattan och låt småputtra i 20-30 minuter tills det blivit krämigt.

Pizzabotten

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser-

Tillsätt äggen och blanda ordentligt.

Låt stå och svälla i ca 10 minuter.

Ta fram en plåt och lägg bakplåtspapper på.

Smeta ut degenmed händerna, ta gärna lite vatten på händerna för att smidigare få ut degen. Forma så som du själv önskar.

Förgrädda i 10 minuter.

Ta ut botten och ha på tomatsåsen och ditt val av topping (se tips nedan).

In i ugnen i 20-30 minuter till eller tills toppingen fått lite färg.

Förslag på topping
  • färska fikon, fint skivad vitlök, hackad chili och rosmarin, lufttorkad skinka och lite olivolja, ev. lite färsk ruccola på toppen när pizzan kommer ut ur ugnen
  • körsbärstomater, tunt skivad vitlök, basilia (färsk som läggs på efter att pizzan kommer ut)
  • lufttorkad skinka, färsk timjan
  • räkor, oliver och tunt skivad vitlök
  • salami, inlagd kronärtskocka och ruccola (lägg på ruccolan efter att pizzan kommer ur ugnen)
  • finhackad rosmarin, lufttorkad skinka, slami, körsbärstom
  • tunt skivad lök, basilika, pinjenötter, färska champinjoner
  • tunt skivad rödlök, oliver, anchovis, olivolja, toppa med färsk spenat när pizzan kommer ur ugnen
  • skinka, färska champinjoner, torkad oregano
  • skinka, färska chaminjoner och ananans
  • skinka, färska champinjoner, ananans, banan och tunt skivad lök
  • tonfisk, oregano, körsbärstomater
  • lufttorkad skinka, banan, currykrydda, tunt skivad rödlök
  • citronzest, färska fikon, lufttorkad skinka, torkad oregano
  • pesto med morotsblast, färska cham
paleo-pizza

Flera recept

Paleo Ballerinakakor

Paleo Ballerinakakor

Paleo BallerinakakorIbland får man sånt där ilsug efter något speciellt och då kan det vara gött att ha ett recept att vända sig till som funkar även om man är både gluten- och mejerifri. Här är ett recept på Ballerinakakor som inte riktigt ser ut som de riktiga...

Smulpaj på jordmandelmjöl

Smulpaj på jordmandelmjöl

Smulpaj på jordmandelmjölDet här är en smulpaj som passar för de flesta även vid olika matintoleranser. Ett recept som såklart är utan spannmål, mejerier och vitt socker men också utan nötter, mandel, frön och kokos och även passar för dig som äter enligt det...

Hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

HasselnötstryffelDessa hasselnötstryfflar är verkligen syndigt goda! Krämiga och mäktiga, men i små paket blir de perfekta till eftermiddagskaffet, till lördagsfilmen eller kanske som en present på alla hjärtans dag eller godis på påsken. Rulla dem i pepparkakskrydda...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.