Pumpapuré

av 30 sep, 2019

Pumpapuré

Pumpa var ingenting vi åt när jag (Tine) växte upp. Det har blivit mer och mer populärt i Sverige de senaste 10 åren. Det är fortfarande väldigt många som aldrig smakat på pumpa.

Man kan göra väldigt mycket av pumpa, allt från att ugnsbaka den till att göra goda kakor till exempel.

Här har ni ett recept på hur man gör en pumpa pré som sedan kan användas i diverse recept.

Purén håller i ca en vecka i kylen eller upp till 3 månader i frysen.

Portioner/antal/mängd:

0.5

Tillagningstid:

60 minuter

Kategori:

Tillbehör

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • 1 Butternut pumpa (gott och lite sötare i smaken)
  • Kokosolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär pumpan i bitar.
Gnid in pumpan med kokosolja.

Lägg pumpan på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i 45-50 min. Kolla på pumpan emellanåt och stick en kniv i den för att se om den är mjuk.

Låt pumpan svalna lite innan du hanterar den. Ta bort skinnet och skär den i mindre bitar. Använd en matberedare, mixer eller stavmixer och kör på tills det blivit en puré.

Häll puréen i ett kaffefilter eller liknade så att lite av vätskan som blir rinner av, då blir din puré lite fastare.

Man kan ha i lite ”pumpakryddor” redan i denna fasen, när man mixar till purén. Annars lägger man til det senare när man lagar något med purén.
Kryddor som går bra med pumpa och som oftast används i olika pumparecept är: kanel, muskotnöt, ingefära, vanilj, nejlika och kardemumma.

 

Flera recept

Hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

HasselnötstryffelDessa hasselnötstryfflar är verkligen syndigt goda! Krämiga och mäktiga, men i små paket blir de perfekta till eftermiddagskaffet, till lördagsfilmen eller kanske som en present på alla hjärtans dag eller godis på påsken. Rulla dem i pepparkakskrydda...

Paleopizza

Paleopizza

PaleopizzaEn god botten som kan göras både tunn och tjock, en härligt krämig tomatsås och valfri topping. Det kallar jag en god pizza! Den här pizzan tillkom för ca 5 år sen och har ätits flitigt genom åren. Vi (Tine och sambo) tyckte söndagarna var så jobbiga med...

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citronEtt gott, nyttigt och enkelt pålägg är väl ändå leverpastej. Kan ätas som det är tillsammans med lite inlagd gurka, eller varför inte på ett frökex med färsk gurka och persilja? Kycklinglever är inte ritkigt lika stark i...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.