Soppa på jordärtskocka med morot och bacon

av 27 jan, 2020

Soppa på jordärtskocka med morot och bacon

Jordärtskocka är en sån där billig råvara som är god och i säsong under vintern och tidig vår. Perfekt att laga mat där råvarorna är i säsong för att få råvarorna billigare, men med mer smak!

Soppa passar ju bra vid alla måltider, och varför inte passa på att äta soppa till frukost!? Mättande och gott och går snabbt att bara värma på.

Portioner/antal/mängd:

 4 portioner

Tillagningstid:

45 minuter

Kategori:

Frukost
Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 2  morötter
  • 500 gram jordärtskockor
  • 4 dl buljong (ben- eller grönsaksbuljong beroende på vilken smak du vill ha)
  • 1-2 dl vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 dl kokosmjölk
  • Juice från 0.5 citron
  • Ghee eller kokosolja att steka i
  • Salt och svartpeppar
  • Torkad timjan
  • 2 paket bacon (à 140 gram vardera)
  • Citronzest (skal)
  • Ev. färsk timjan att pynta med

Gör så här:

Skala morötter och jordärtskockor och skär i lika stora bitar.

Lägg i en kastrull och mät upp buljong och vatten och häll i kastrullen. Det ska täcka grönsakerna, men får inte vara för mycket vätska.
Låt koka upp och sen småputtra i ca 15-20 minuter tills både jordärtskockor ochmorötter är mjuka.

Medan det kokar, finhacka schalottenlökarna och fräs på dem i en panna med ghee eller kokosolja.
Lägg åt sidan i en lite skål.

Skär upp baconet i små bitar och stek i samma stekpanna som du stekte löken i tills baconet är knaprigt.

När jordärtskockorna och morötterna är mjuka, kör allt i en mixer eller använd en stavmixer och mixa allt slätt till en lös puré.

Häll i kokosmjölk till önskad konsistens och tillsätt citronjuiec. Smaka av med salt, peppar och torkad timjan.

Värm upp soppan lite om den svalnat.

Häll upp i skålar och toppa med bacon, lite citronzest och evntuellt färsk timjan.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.