Soppa på jordärtskocka med morot och bacon

av 27 jan, 2020

Soppa på jordärtskocka med morot och bacon

Jordärtskocka är en sån där billig råvara som är god och i säsong under vintern och tidig vår. Perfekt att laga mat där råvarorna är i säsong för att få råvarorna billigare, men med mer smak!

Soppa passar ju bra vid alla måltider, och varför inte passa på att äta soppa till frukost!? Mättande och gott och går snabbt att bara värma på.

Portioner/antal/mängd:

 4 portioner

Tillagningstid:

45 minuter

Kategori:

Frukost
Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 2  morötter
  • 500 gram jordärtskockor
  • 4 dl buljong (ben- eller grönsaksbuljong beroende på vilken smak du vill ha)
  • 1-2 dl vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 dl kokosmjölk
  • Juice från 0.5 citron
  • Ghee eller kokosolja att steka i
  • Salt och svartpeppar
  • Torkad timjan
  • 2 paket bacon (à 140 gram vardera)
  • Citronzest (skal)
  • Ev. färsk timjan att pynta med

Gör så här:

Skala morötter och jordärtskockor och skär i lika stora bitar.

Lägg i en kastrull och mät upp buljong och vatten och häll i kastrullen. Det ska täcka grönsakerna, men får inte vara för mycket vätska.
Låt koka upp och sen småputtra i ca 15-20 minuter tills både jordärtskockor ochmorötter är mjuka.

Medan det kokar, finhacka schalottenlökarna och fräs på dem i en panna med ghee eller kokosolja.
Lägg åt sidan i en lite skål.

Skär upp baconet i små bitar och stek i samma stekpanna som du stekte löken i tills baconet är knaprigt.

När jordärtskockorna och morötterna är mjuka, kör allt i en mixer eller använd en stavmixer och mixa allt slätt till en lös puré.

Häll i kokosmjölk till önskad konsistens och tillsätt citronjuiec. Smaka av med salt, peppar och torkad timjan.

Värm upp soppan lite om den svalnat.

Häll upp i skålar och toppa med bacon, lite citronzest och evntuellt färsk timjan.

Flera recept

Dadelkaramell

Dadelkaramell

DadelkaramellDadelkaramell kan användas i olika matlagning som exempelvis i pajer eller i exempelvis kakor och bars. Karamellen används i receptet för Choklad- och karamellbars. Portioner/antal/mängd: ca 4 dl Tillagningstid: 20 minuterKategori: Dessert och...

Banoffeepaj

Banoffeepaj

Banoffeepaj En helt otroligt god paj! Denna gjorde jag (Tine) först i 2016 och det blev snabbt en favorit som återkommer här hemma. Lite olika moment med pajen, men inget som tar mer tid än att baka en tårta eller göra andra pajer egentligen. Pröva den gärna också med...

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran Ett riktigt gott blomkålsris som passar bra till bland annat fisk eller varför inte till en god gryta elle fiskgratäng med lite orientiska smaker. Portioner/antal/mängd:  4 portioner Tillagningstid:  10 minuter Kategori: Tillbehör Etikett:...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.