Zucchinilasagne

av 26 maj, 2019

Zucchinilasagne

En god och krämig mejerifri zucchinilasagne med helt gudomliga smaker. Istället för lasagneplattor gjort på vete så används skivor av zucchini.
Det här är en zucchinilasagne utan tomat och passar även för dig som äter enligt AIP och  låghistaminkost.

Denna zucchinilasagne ger extremt goda matlådor för lunch eller kanske middag en dag då du inte känner för eller hinner laga mat.
Perfekt mat att ha i portionslådor av glas i frysen och bara kunna ta fram och ställa i ugnen och som blir klart på en halvtimme.

Serveras med fördel med en god örtmajonnäs eller aioli och sallad.
Ett tips är att byta ut den färska oreganon i receptet mot basilika istället, eller att ha lite av både och – så gott med olika örter. 

Portioner/antal/mängd:

ca 4-5 portioner

Tillagningstid:

ca 40 minuter +
30-40 minuter i ugn

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 2 stycken zucchini, ca 450 gram var
  • Ca 600 gram nötfärs från gräsbetesdjur
  • 1 hackad gul lök eller hackad gräslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl riven morot
  • 1/2 dl riven rödbeta
  • 2 1/2 – 3 dl kokosmjölk
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl färsk oregano, finhackad
  • 1/2 msk torkad oregano
  • Näringsjäst efter tycke och smak (kan uteslutas)
  • Havssalt efter tycke och smak

Gör så här:

Skiva zucchinin i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg i den form du ska använda så du ser hur mycket som behövs.

Salta på båda sidor och låt stå ungefär 30 minuter för att vattnas ur. 

Förbered under den halvtimmen övriga grönsaker, örter och köttfärssåsen. 

Stek på nötfärs och lök, och blanda i alla grönsaker och örter. 

Sätt på ugnen på 200 grader. 

Häll i kokosmjölken över färs och grönsaker och låt puttra en stund tills det kokat ihop.

Efter minst 30 minuter – lägg de blöta zucchiniskivorna i ett durkslag och låt rinna av.

Torka av zucchiniskivorna med en kökshanduk och lägg ett lager i botten av en ugnssäker form.

Lägg på ett lager av färsröran och avsluta sedan med ett lager av zucchiniskivor. Varva gärna de olika lagren med näringsjäst. 

Placera formen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Vänd de översta zucchiniskivorna efter halva tiden om de ser för torra ut. 

Låt gärna zucchinilasagnen stå en stund och tjockna till sig innan servering.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.