Zucchinilasagne

av 26 maj, 2019

Zucchinilasagne

En god och krämig mejerifri zucchinilasagne med helt gudomliga smaker. Istället för lasagneplattor gjort på vete så används skivor av zucchini.
Det här är en zucchinilasagne utan tomat och passar även för dig som äter enligt AIP och  låghistaminkost.

Denna zucchinilasagne ger extremt goda matlådor för lunch eller kanske middag en dag då du inte känner för eller hinner laga mat.
Perfekt mat att ha i portionslådor av glas i frysen och bara kunna ta fram och ställa i ugnen och som blir klart på en halvtimme.

Serveras med fördel med en god örtmajonnäs eller aioli och sallad.
Ett tips är att byta ut den färska oreganon i receptet mot basilika istället, eller att ha lite av både och – så gott med olika örter. 

Portioner/antal/mängd:

ca 4-5 portioner

Tillagningstid:

ca 40 minuter +
30-40 minuter i ugn

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 2 stycken zucchini, ca 450 gram var
  • Ca 600 gram nötfärs från gräsbetesdjur
  • 1 hackad gul lök eller hackad gräslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl riven morot
  • 1/2 dl riven rödbeta
  • 2 1/2 – 3 dl kokosmjölk
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl färsk oregano, finhackad
  • 1/2 msk torkad oregano
  • Näringsjäst efter tycke och smak (kan uteslutas)
  • Havssalt efter tycke och smak

Gör så här:

Skiva zucchinin i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg i den form du ska använda så du ser hur mycket som behövs.

Salta på båda sidor och låt stå ungefär 30 minuter för att vattnas ur. 

Förbered under den halvtimmen övriga grönsaker, örter och köttfärssåsen. 

Stek på nötfärs och lök, och blanda i alla grönsaker och örter. 

Sätt på ugnen på 200 grader. 

Häll i kokosmjölken över färs och grönsaker och låt puttra en stund tills det kokat ihop.

Efter minst 30 minuter – lägg de blöta zucchiniskivorna i ett durkslag och låt rinna av.

Torka av zucchiniskivorna med en kökshanduk och lägg ett lager i botten av en ugnssäker form.

Lägg på ett lager av färsröran och avsluta sedan med ett lager av zucchiniskivor. Varva gärna de olika lagren med näringsjäst. 

Placera formen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Vänd de översta zucchiniskivorna efter halva tiden om de ser för torra ut. 

Låt gärna zucchinilasagnen stå en stund och tjockna till sig innan servering.

Flera recept

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta Trenden med semlor i olika tappning har verkligen exploderat! Det finns kanelbullesemlor, chokladbollesemlor, våffelsemlor, semmel-wraps och mycket mer. Här kommer också en variant för er som kanske vill pröva något annat än den traditionella semlan...

Semlor

Semlor

SemlorJag har provat många varianter på semla som är paleoanpassad men den här är helt klart godast och mest lik den klassiska fast utan gluten och mejeriprodukter. Sötningen består av honung men gillar man inte det så funkar även lönnsirap. Grädden är vispad...

Fatballs

Fatballs

FatballsFatballs är som små bollar packade med energi, perfekta att ha med på vandring eller att äta under ett långt träningspass. De blir lite kladdiga på ytan så rulla dem gärna i något , t ex kakao eller kokosflingor. Ofta är basen jordnötsmör i fatballs men här...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.