Entrecôte med bearnaisesås

av 3 sep, 2019

Entrecôte med bearnaisesås

En perfekt stekt köttbit, finns det nåt bättre?

Tillsammans med lite ugnsstekta grönsaker och en hemmagjord bearnaisesås blir det en komplett och lyxig middag.

Saker att tänka på när du steker en bitt entrecôte:

  • Ställ fram köttet en stund innan du ska steka det så att det blir rumstemperatur. Det blir finare stekyta då när köttbiten inte kyler ner stekpannan.
  • Torka av köttet lite med hushållspapper eller en kökshandduk, dels för finare yta vid stekning, men också för att saltet ska dras in i köttet ordentligt.
  • Använd gärna en stektermometer för att få din köttbit perfekt stekt.
    Temperatur och tillagning:
    – medium/medium rare: 52-54˚C – ca 2-3 minuter
    -medium/medium välstekt: 58–68˚C – ca 4 minuter
    – välstekt/well-done: 70°C – ca 5-6 minuter
  • En gjutjärnspanna är super att steka kött i då den tål högre värme än de flesta andra pannorna.

Recept på bearnaisesås hittar du här.

Portioner/antal/mängd:

2

Tillagningstid:

15 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 400-500 gram entrecôte
  • Salt och peppar
  • Ghee eller kokosolja att steka i

Gör så här:

Ta fram köttet en stund innan tillagning så att det blir rumstempererat. Skär upp i skivor.

Blanda salt och peppar på ett fat och doppa entrecôtens sidor i salt och peppar. Lägg åt sidan.

Värm upp stekpannan ordentligt tills det börjar osa och ha i stekfett.
Lägg i köttbitarna.

Tryck lätt på köttet med en stekspade för att få en fin och jämn yta.

För medium-rare köttbit, stek ca 2-3 minuter på varje sida. För medium ca 4 min på varje sida och för en well-done cirka 5-6 minuter på varje sida.

Lägg köttet på en skärbräda och låt vila i några minuter innan den serveras.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.