Julskinka
Julskinka – julbordets kronjuvel!
Julskinka har haft ett lite dåligt rykte i några år på grund av dess innehåll av nitrit, alltså salt, ett konserveringsmedel.
På grund av detta har det dykt upp ställen runtom i landet där man kan få tag i nitritfri julskinka.
Ekologisk skinka betyder inte nitritfri skinka. Men Kravmärkt skinka ska vara fri från natriumnitrit så kolla efter en sån skinka. Fråga i din butik om de har nitritfri skinka eller om de kan ta in det.
Natriumnitrit = E250.
Använd gärna en stektermometer så blir skinkan perfekt.
Vid 70 grader är skinkan fortfarande ganska saftig, vid 75 grader blir den lite torrare.
Använd gärna en hemmagjord senap till griljeringen och ett gott vörtbröd att lägga lite skinka och senap på. Servera med en god glögg.
Portioner/antal/mängd:
2 kg skinka
ca 12 portioner
Tillagningstid:
koka ca 1 timme/kg
griljering 15 minuter
Total tid 2.5 timmar
Etikett:
Ingredienser:
Julskinkan
- 2 kg julskinka
- Vatten så det täcker skinkan
- 3-4 lagerblad
- 10-20 hela kryddpeppar
- 10-20 hela vitpepparkorn
- 1 lök
Griljering
- 1 ägg
- 4-5 msk senap
- 1 dl mandelmjöl
Gör så här:
Julskinkan
Skölj skinkan lite i kallt vatten, lägg den sen i en stor gryta.
Häll i vatten i grytan tills det täcker skinkan plus lite till.
Lägg i alla kryddor och använd gärna en stektermometer. Skinkan ska nå 70-75 grader inuti.
Koka upp vattnet, ta bort skummet som bildas.
Dra ner värmen och låt det sjuda i 2 timmar, 1 timme per kilo ungefär.
Låt skinkan svalna. Ställ ut den om det är kallt så kallnar den snabbare.
Griljering
När skinkan har svalnat gör du griljeringen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till griljeringen.
Ta ur skinkan ur kastrullen och torka av den lite med en pappershandduk. Ta bort nätet runt om det finns nåt och skär bort en hel del av fettkappan som brukar sitta på.
Smeta ut griljeringen.
Ställ in skinkan i ugnen i 15 minuter eller tills den blivit gyllene.
Servera kall på julbordet!
Flera recept
Värmande tomatsoppa
Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...
Medelhavskryddade hamburgare
Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...
Smörgåstårta med skaldjur
Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...
Följ oss på sociala medier
Användarpolicy
Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.