Blåbärskaka

av 5 sep, 2019

Blåbärskaka

En kaka som är lika god med som utan vaniljsås eller glass och dessutom funkar fint för alla som äter AIP.

Du kan använda vilka bär du vill egentligen, även äpplen är gott att ha i kakan.

Den här kakan var en utav tre som såldes på Paleofestivalen 2019 och var mycket uppskattad av besökarna.

Så duka upp med kaffe/té och njut av en god blåbärskaka.

Portioner/antal/mängd:

12 st

Tillagningstid:

45 minuter

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

AIP
Paleo

Ingredienser:

 

Fyllningen

  • 7 dl blåbär (frysta går bra)
  • 2 msk honung
  • 2 msk citronjuice
  • 1 krm havssalt
  • 0.5 tsk rå vaniljpulver

Degen

  • 2 dl kokossmör (rumstemperatur)
  • 3 msk kokosolja
  • 1 msk cotronjuice
  • 4 dl cassavamjöl
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 1 krm havssalt
  • 2 msk kokossocker

Gör så här:

Ta fram alla ingredienser till degen så att de blir rumstempererade innan du sätter igång.

Fyllningen

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och sjud i ca. 15 minuter på medium värme.

Häll bärmixen i en finmaskig sil över en bunke och låt en del vätska rinna av.
Fyllningen är klar när den är lite tjock och kletig.

Degen

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg kokossmör, kokosolja och citronjuice i en matberedare, alternativt i en skål och använd en elvisp.
Blanda alls tills du har en krämig röra.

Om ditt kokossmör är lite för hårt kan du värma det aningen över vattenbad, eller över kastrullen där du kokar bären.

Blanda cassavamjöl, bikarbonat och salt i en bunke.

Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget till röran med kokossmör och blanda snabbt så att de torra ingredienserna inkorporeras i degen.
Blanda inte för länge, det ska vara som smuldeg.

Ta fram en ugnsform som är 20×20 cm och klä den med bakplåtspapper.

Ta hälften av degen och lägg den i formen. Platta ut degen jämt över hela botten.

Ställ in ugnen i formen i 10 minuter.

Ta ut formen och häll i fyllningen jämt över degen.

 Häll i kokossockret i degen och blanda lite snabbt. Ta sen den degen och smula med händerna över fyllningen i formen.

Ställ in i ugnen i 15-20 minuter.

Ta ut formen och låt kakan svalna helt.
Lyft ur kakan med hjälp av bakplåtspappret eller skär kakan direkt i formen med en kniv eller pizzaskärare.

Ställ in kakan i kylen i ett par timmar så den blir lite hårdare och enklare att äta med händerna. Men kan också ätas innan det på ett fat med en sked.

Flera recept

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta Trenden med semlor i olika tappning har verkligen exploderat! Det finns kanelbullesemlor, chokladbollesemlor, våffelsemlor, semmel-wraps och mycket mer. Här kommer också en variant för er som kanske vill pröva något annat än den traditionella semlan...

Semlor

Semlor

SemlorJag har provat många varianter på semla som är paleoanpassad men den här är helt klart godast och mest lik den klassiska fast utan gluten och mejeriprodukter. Sötningen består av honung men gillar man inte det så funkar även lönnsirap. Grädden är vispad...

Fatballs

Fatballs

FatballsFatballs är som små bollar packade med energi, perfekta att ha med på vandring eller att äta under ett långt träningspass. De blir lite kladdiga på ytan så rulla dem gärna i något , t ex kakao eller kokosflingor. Ofta är basen jordnötsmör i fatballs men här...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.