Blåbärskaka

av 5 sep, 2019

Blåbärskaka

En kaka som är lika god med som utan vaniljsås eller glass och dessutom funkar fint för alla som äter AIP.

Du kan använda vilka bär du vill egentligen, även äpplen är gott att ha i kakan.

Den här kakan var en utav tre som såldes på Paleofestivalen 2019 och var mycket uppskattad av besökarna.

Så duka upp med kaffe/té och njut av en god blåbärskaka.

Portioner/antal/mängd:

12 st

Tillagningstid:

45 minuter

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

AIP
Paleo

Ingredienser:

 

Fyllningen

  • 7 dl blåbär (frysta går bra)
  • 2 msk honung
  • 2 msk citronjuice
  • 1 krm havssalt
  • 0.5 tsk rå vaniljpulver

Degen

  • 2 dl kokossmör (rumstemperatur)
  • 3 msk kokosolja
  • 1 msk cotronjuice
  • 4 dl cassavamjöl
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 1 krm havssalt
  • 2 msk kokossocker

Gör så här:

Ta fram alla ingredienser till degen så att de blir rumstempererade innan du sätter igång.

Fyllningen

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och sjud i ca. 15 minuter på medium värme.

Häll bärmixen i en finmaskig sil över en bunke och låt en del vätska rinna av.
Fyllningen är klar när den är lite tjock och kletig.

Degen

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg kokossmör, kokosolja och citronjuice i en matberedare, alternativt i en skål och använd en elvisp.
Blanda alls tills du har en krämig röra.

Om ditt kokossmör är lite för hårt kan du värma det aningen över vattenbad, eller över kastrullen där du kokar bären.

Blanda cassavamjöl, bikarbonat och salt i en bunke.

Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget till röran med kokossmör och blanda snabbt så att de torra ingredienserna inkorporeras i degen.
Blanda inte för länge, det ska vara som smuldeg.

Ta fram en ugnsform som är 20×20 cm och klä den med bakplåtspapper.

Ta hälften av degen och lägg den i formen. Platta ut degen jämt över hela botten.

Ställ in ugnen i formen i 10 minuter.

Ta ut formen och häll i fyllningen jämt över degen.

 Häll i kokossockret i degen och blanda lite snabbt. Ta sen den degen och smula med händerna över fyllningen i formen.

Ställ in i ugnen i 15-20 minuter.

Ta ut formen och låt kakan svalna helt.
Lyft ur kakan med hjälp av bakplåtspappret eller skär kakan direkt i formen med en kniv eller pizzaskärare.

Ställ in kakan i kylen i ett par timmar så den blir lite hårdare och enklare att äta med händerna. Men kan också ätas innan det på ett fat med en sked.

Flera recept

Hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

HasselnötstryffelDessa hasselnötstryfflar är verkligen syndigt goda! Krämiga och mäktiga, men i små paket blir de perfekta till eftermiddagskaffet, till lördagsfilmen eller kanske som en present på alla hjärtans dag eller godis på påsken. Rulla dem i pepparkakskrydda...

Paleopizza

Paleopizza

PaleopizzaEn god botten som kan göras både tunn och tjock, en härligt krämig tomatsås och valfri topping. Det kallar jag en god pizza! Den här pizzan tillkom för ca 5 år sen och har ätits flitigt genom åren. Vi (Tine och sambo) tyckte söndagarna var så jobbiga med...

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citronEtt gott, nyttigt och enkelt pålägg är väl ändå leverpastej. Kan ätas som det är tillsammans med lite inlagd gurka, eller varför inte på ett frökex med färsk gurka och persilja? Kycklinglever är inte ritkigt lika stark i...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.