Chokladpaj

av 23 jun, 2019

Chokladpaj

En otroligt god och krämig chokladpaj som passar till de flesta tillfällen.

Du kan ändra smaken lite genom att ha i 1-2 droppar pepparmint- eller apelsin eterisk olja, några teskedar lakritspulver eller varför inte lite pepparkakskryddor till jul.
Du kan byta ut mandelsmöret mot exmpelvis hasselnötssmör istället för en lite mer nutellasmak på pajen.

Du kan strö över lite flingsalt innan servering, eller kanske lite färska hallon som vi gjort på bilderna.

Pajen håller i 5-6 dagar i kylen, men då blir botten lite mjuk mot slutet. Och de flesta har nog ätit upp pajen innan det gått 5-6 dagar. Hehe…

Ett annat tips är att göra själva fyllningen till pajen och hälla upp i små glas och servera som en chokladmousse med lite kokosgrädde till. Jättegott!

Pajen är relativt snabb att göra, men låt den stå i kylen i minst 2 timmar innan servering, helst minst 4 timmar för ett bättre resultat.

Servera med lite vispad kokosgrädde.

Portioner/antal/mängd:

8-10 bitar

Tillagningstid:

20-30 minuter
+ 2-4 timmar i kylen

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

Paleo
Högtider

Ingredienser:

Botten

  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl kokosnötsmjöl
  • 1 ägg
  • 3 msk kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1-2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3.5 dl kokosmjölk
  • 200 g mörk choklad
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2-3 msk lönnsirap eller honung
  • 1.5 dl mandelsmör (en liten burk, kung markatta)
  • Lite flingsalt på toppen
  • Toppa med hallon, jordgubbar eller andra bär

Gör så här:

Botten

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser.
Blanda de blöta ingredienserna.

Häll i de torra ingredienserna med de blöta och mixa ordentligt. Det kan vara bra att knåda med händerna så man ser att kokosoljan blandas i ordentligt.

Peta ut degen i pajformen.

In i ugnen i 10-12 minuter.
Låt svalna.

Fyllning

Gör fyllningen medan pajbotten står i ugnen.

Värm upp kokosmjölken i en kastrull.
Sänk plattan till låg värme och ha i den mörka chokladen. Då blir smeten inte gryning. För hög värme kan göra att choklad och kokosmjölk skiljer sig lite och blir gryning.

Rör hela tiden när chokladen smälter.

När chokladen smält tar du kastrullen från plattan. Blanda i vaniljpulver, lönnsirap och mandelsmör. Mandelsmör får man vispa en stund tills det smält med resten.

Häll i pajskalet.

In i kylen i 2-4 timmar.

Strö på lite flingsalt innan servering och/eller ha på lite färska bär.

Flera recept

Focaccia med olika topping

Focaccia med olika topping

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

Rabarberkräm

Rabarberkräm

Sommar, sol och rabarberkräm! En klassisk och enkel kräm som passar både som frukost och mellanmål och faktist även som en dessert. Få ingredienser, går snabbt att göra och smakar somrigt. Gott att servera med lite jordgubbar och kyld kokosmjölk.Portioner/antal/mängd:...

Rabarbersill

Rabarbersill

Rabarbersäsongen är här och vad passar väl bättre än en rabarbersill inför nationaldagen eller midsommarfirandet!?! Rabarbersmaken träder fram extra mycket när man kokar med den i lagen och mosar den så att det blir extra mycket smak. Om du använder spädare rabarber...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.