Entrecôte med bearnaisesås

av 3 sep, 2019

Entrecôte med bearnaisesås

En perfekt stekt köttbit, finns det nåt bättre?

Tillsammans med lite ugnsstekta grönsaker och en hemmagjord bearnaisesås blir det en komplett och lyxig middag.

Saker att tänka på när du steker en bitt entrecôte:

  • Ställ fram köttet en stund innan du ska steka det så att det blir rumstemperatur. Det blir finare stekyta då när köttbiten inte kyler ner stekpannan.
  • Torka av köttet lite med hushållspapper eller en kökshandduk, dels för finare yta vid stekning, men också för att saltet ska dras in i köttet ordentligt.
  • Använd gärna en stektermometer för att få din köttbit perfekt stekt.
    Temperatur och tillagning:
    – medium/medium rare: 52-54˚C – ca 2-3 minuter
    -medium/medium välstekt: 58–68˚C – ca 4 minuter
    – välstekt/well-done: 70°C – ca 5-6 minuter
  • En gjutjärnspanna är super att steka kött i då den tål högre värme än de flesta andra pannorna.

Recept på bearnaisesås hittar du här.

Portioner/antal/mängd:

2

Tillagningstid:

15 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 400-500 gram entrecôte
  • Salt och peppar
  • Ghee eller kokosolja att steka i

Gör så här:

Ta fram köttet en stund innan tillagning så att det blir rumstempererat. Skär upp i skivor.

Blanda salt och peppar på ett fat och doppa entrecôtens sidor i salt och peppar. Lägg åt sidan.

Värm upp stekpannan ordentligt tills det börjar osa och ha i stekfett.
Lägg i köttbitarna.

Tryck lätt på köttet med en stekspade för att få en fin och jämn yta.

För medium-rare köttbit, stek ca 2-3 minuter på varje sida. För medium ca 4 min på varje sida och för en well-done cirka 5-6 minuter på varje sida.

Lägg köttet på en skärbräda och låt vila i några minuter innan den serveras.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.