Fiskgratäng med dill och purjolök

av 11 jan, 2020

Fiskgratäng med dill och purjolök är en enkel rätt att laga och passar lika bra till vardag som till fest. Passar alldeles utmärkt till och är som godast ihop med mos på matpumpa.
Det är definitivt en av mina (Anne-Lie) favoriträtter och smakkombinationen av de olika råvarorna är helt underbar.

 

Portioner/antal/mängd:

ca 3 portioner

 

Tillagningstid:

Ca 45 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Ingredienser:

  • 400 gram sej eller torsk
  • Ca 1 dl skivad purjolök
  • 3 dl rivna morötter
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 3 msk dill
  • 2 msk mos på matpumpa
  • 1/2 nypressad citron (kan uteslutas för låghistamin)
  • Salt och peppar efter tycke och smak (uteslut peppar för AIP och låghistamin)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg de tinade fiskfiléerna i en gratängform och strö över havssalt.

Skiva purjolök och riv morötter.

Lägg purjolök, morot och dill på och runtom fisken.

Mixa kokosmjölk, citronsaft och mos på matpumpa och häll över grönsakerna och fisken.

Ställ in i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och höj temperaturen i ugnen till 200 grader.

Vänd försiktigt fiskfiléerna upp och ner så att grönsakerna hamnar under fisken.

Ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter eller tills fisken känns klar.

Tips! Om du har histaminintolerans så går det att laga fisken direkt från fryst. Lägg då den frysta fisken i en ugnssäker form och salta och kör ca 15 minuter på 150 grader för att delvis tina fisken. Om du har använt dig av ett fiskblock så skär det i 4 bitar och lägg sen över alla ingredienser och in i ugnen som det vanliga receptet.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.