Mos på matpumpa/vintersquash

av 11 jan, 2020

Mos på matpumpa/vintersquash

Mos på matpumpa blir gudomligt gott och passar utmärkt som sidorätt till ett flertal olika rätter.
Moset kan göras på olika sorters matpumpa som tex butternutsquash som brukar finnas i de större livsmedelsbutikerna året om. Under hösten brukar även andra sorters matpumpa finnas i butikerna och även i en del växtbutiker.
De olika sorterna av matpumpa ger lite olika fasthet på moset. Butternutsquash blir tex lite lösare medans mos på tex Delicasquash blir lite fastare och kan behövas spädas ut med vätska.

Matpumpa, som även kallas för vintersquash, är en sorts squash som har hårt skal och som kan lagras över vintern. Jag (Anne-Lie) odlar flera olika sorter och lagrar dem i ett av mina uthus som håller ca 10 – 15 grader på vintern. Det är en härlig känsla  att kunna gå ut dit och hämta in mat till kvällens middag.

Mos på matpumpa/vintersquash är gott att servera med till exempel fiskgratäng och en sallad. Eller köttbullar, lökringar, lingonsylt och en gräddig brunsås.

Portioner/antal/mängd:

 

Tillagningstid:

Ca 45 minuter
(30 minuter i ugn)

Kategori:

Sidorätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • Önskad mängd matpumpa
  • Eventuellt kokosmjölk
  • Önskad mängd persilja som krydda (kan utelsutas)
  • Kokosolja eller ghee att smörja formen med
  • Salt och peppar efter tycke och smak (uelsut peppar vid AIP och låghistamin)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Ställ in en plåt eller ugnsform med lite fett på som får smälta medans ugnen blir varm.

Skala matpumpan och kärna ur.

Skär matpumpan i mindre bitar och lägg i formen med smällt fett.

Ställ in formen eller plåten i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills matpumpan blivit mjuk.

Häll upp matpumpan i en hög skål och mixa ihop med en stavmixer eller elvisp.

Mixa eventuellt ner vätska om moset är för tjockt. Tillsätt även mer fett om önskvärt.

Salta och krydda eventuellt med peppar och persilja.

TIPS! Blir det mos över så går det bra att frysa in. Jag brukar frysa in portionsvis i påsar (gjorda av sockerrör) eller som en sidorätt i matlådor.
Der går också bra att spara moset till nästa dag i kylen och göra plättar på det genom att mixa det med ägg och eventuellt lite kokosmjölk.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.