Gelé

av 17 okt, 2019

Gelé

Gelé är riktigt gott till en stek och en krämig gräddsås med kokos.

Ta de bär du tycker om. På bilden syns svartvinbärsgelé och nedan ser ni röda vinbärsgelé med äpple i som sötning vilket gör att den blir lite mer grumlig.

1 tsk gelatinpulver motsvarar ungefär 2 blad gelatin.
Det räcker till att stelna ca 1 dl vätska.

3 tsk är lika med 1 msk gelatinpulver.

Nedan får du 2 olika variationer.

Portioner/antal/mängd:

ca 3 dl gelé

Tillagningstid:

ca 1 timme+ tid att stelna

Kategori:

Tillbehör

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 400 gram bär
  • 4 dl vatten
  •  2 msk lönnsirap
  • 1 msk gelatinpulver eller 6 gelatinblad
Variation
  • 400 gram bär
  • 4 dl vatten
  • 1 äpple
  • 1 msk gelatinpulver eller 6 gelatinblad

Gör så här:

Lägg bär och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och dra sen ner värmen så att det sjuder.

Låt sjuda i 45 minuter.

Mosa bären och sila av vätskan.

Om du använder bladgelatin, lägg bladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter innan du kramar ur dem och tillsätter till vätskan. Vispa tills de löst upp sig.
Använder du gelatinpulver, lägg pulvret i kallt vatten i några minuter innan du häller det i vätskan. Ta ca 1 msk vatten per tesked pulver. I det här fallet blir det 3 msk vatten.

Ställ kastrullen på värmen igen och tillsätt gelatin.
Rör lite så att gelatinet löser upp sig i vätskan.

Häll sen upp gelén i glasburkar och låt stå en stund så det svalnar.
Ställ sen in gelén i kylen tills det stelnat.

Variation

Gör samma som ovan, men istället för lönnsirap använder du äpple som sötningsmedel. Skala och tärna äpplet och låt det koka med bären.

Du kan antingen bara mixa allt och tillsätta gelatin, eller så silar du av vätskan och tillsätter gelatin. Beror på om du vill ha skal och annat med i gelén eller vill ha bara vätskan från bären.

Flera recept

Hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

HasselnötstryffelDessa hasselnötstryfflar är verkligen syndigt goda! Krämiga och mäktiga, men i små paket blir de perfekta till eftermiddagskaffet, till lördagsfilmen eller kanske som en present på alla hjärtans dag eller godis på påsken. Rulla dem i pepparkakskrydda...

Paleopizza

Paleopizza

PaleopizzaEn god botten som kan göras både tunn och tjock, en härligt krämig tomatsås och valfri topping. Det kallar jag en god pizza! Den här pizzan tillkom för ca 5 år sen och har ätits flitigt genom åren. Vi (Tine och sambo) tyckte söndagarna var så jobbiga med...

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citron

Kycklingleverpastej med persilja och citronEtt gott, nyttigt och enkelt pålägg är väl ändå leverpastej. Kan ätas som det är tillsammans med lite inlagd gurka, eller varför inte på ett frökex med färsk gurka och persilja? Kycklinglever är inte ritkigt lika stark i...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.