Gelé

av 17 okt, 2019

Gelé

Gelé är riktigt gott till en stek och en krämig gräddsås med kokos.

Ta de bär du tycker om. På bilden syns svartvinbärsgelé och nedan ser ni röda vinbärsgelé med äpple i som sötning vilket gör att den blir lite mer grumlig.

1 tsk gelatinpulver motsvarar ungefär 2 blad gelatin.
Det räcker till att stelna ca 1 dl vätska.

3 tsk är lika med 1 msk gelatinpulver.

Nedan får du 2 olika variationer.

Portioner/antal/mängd:

ca 3 dl gelé

Tillagningstid:

ca 1 timme+ tid att stelna

Kategori:

Tillbehör

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 400 gram bär
  • 4 dl vatten
  •  2 msk lönnsirap
  • 1 msk gelatinpulver eller 6 gelatinblad
Variation
  • 400 gram bär
  • 4 dl vatten
  • 1 äpple
  • 1 msk gelatinpulver eller 6 gelatinblad

Gör så här:

Lägg bär och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och dra sen ner värmen så att det sjuder.

Låt sjuda i 45 minuter.

Mosa bären och sila av vätskan.

Om du använder bladgelatin, lägg bladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter innan du kramar ur dem och tillsätter till vätskan. Vispa tills de löst upp sig.
Använder du gelatinpulver, lägg pulvret i kallt vatten i några minuter innan du häller det i vätskan. Ta ca 1 msk vatten per tesked pulver. I det här fallet blir det 3 msk vatten.

Ställ kastrullen på värmen igen och tillsätt gelatin.
Rör lite så att gelatinet löser upp sig i vätskan.

Häll sen upp gelén i glasburkar och låt stå en stund så det svalnar.
Ställ sen in gelén i kylen tills det stelnat.

Variation

Gör samma som ovan, men istället för lönnsirap använder du äpple som sötningsmedel. Skala och tärna äpplet och låt det koka med bären.

Du kan antingen bara mixa allt och tillsätta gelatin, eller så silar du av vätskan och tillsätter gelatin. Beror på om du vill ha skal och annat med i gelén eller vill ha bara vätskan från bären.

Flera recept

Färgglad sallad med krisp

Färgglad sallad med krisp

Vem blir inte glad av en färgglad sallad med krisp? Ät en regnbåge brukar man ju säga och att man även äter med ögonen, och den här färgglada salladen tilltalar i alla fall mig väldigt mycket. Den har förutom de härliga färgerna även mycket goda smaker!Jag brukar ha...

Korvbröd och hamburgerbröd

Korvbröd och hamburgerbröd

Att ha ett härligt recept på korvbröd är nästan ett måste året runt, men kanske blir det mer påtagligt när vädret vänder och man vill spendera mer tid utomhus på vårkanten. Gå ut i skogen och grilla korv och faktist kunna unna sig ett spannmåls, och mejerifritt...

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta

Trenden med semlor i olika tappning har verkligen exploderat! Det finns kanelbullesemlor, chokladbollesemlor, våffelsemlor, semmel-wraps och mycket mer. Här kommer också en variant för er som kanske vill pröva något annat än den traditionella semlan (som vi har recept...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.