Gravad lax med saffran och apelsin

av 27 nov, 2019

För många hör gravad lax till julen och det finns en uppsjö av recept därute.

Vanligtvis är det socker i recepten, men i det här receptet används honung istället. Du kan också riva två svenska äpplen för sötma och ta bort honungen.

Vill ni ha andra kryddor är det bara att byta ut det som är i receptet, men låt salt och sötning vara detsamma och ha kvar vitpepparn i receptet.

Exempelvis är det gott med:

  • vitpeppar och dill (en riktig klassiker)
  • fänkål, dill och citron
  • rivna rödbetor och dill
  • rosmarin och honung
  • senap och dill
  • ingefära och citron
  • pepparrot och fänkål
  • dragon och svartpeppar

Håller i 1-2 veckor i kylskåp. Ca 3 månader i frysen.

Gott med en kall senaspsås till den gravade laxen.

Portioner/antal/mängd:

0.5 kg lax

Tillagningstid:

15 minuter
2 dygn i kylen

Kategori:

Jul

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 0.5 kg lax i bit med skinn (gärna vildfångad)
  • 4 msk salt
  • 2 msk honung eller 2 rivna äpplen
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk stött kummin
  • 1 knippe dill
  • Zest från 0.5 apelsin

Gör så här:

Frys gärna din lax i ca 2 veckor innan du ska göra detta så att eventuella parasiter dör.
Tina sen laxen innan du ska grava den.

Ta bort eventuellt ben från laxen.

Mortla vitpeppar och kummin.
Finhacka dillen  och ta ett rivjärn för att riva skalet på en halv apelsin (zest).
Riv äpplena om du ska ha det som sötning.

Blanda alla ingredienser.

Lägg laxen med skinnet ner i en tillräckligt står ugnsfast form.
Häll på ingredienserna och gnid in i laxen.

Sätt antingen plastfilm eller bivaxdukar över formen och lägg sen på en tyng, exempelvis andra matvaror som finns i kylen.

Låt stå i minst 2 dygn innan du äter av den.

Flera recept

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Focaccia med olika topping

Focaccia med olika topping

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.