Gravad lax med saffran och apelsin

av 27 nov, 2019

Gravad lax med saffran och apelsin

För många hör gravad lax till julen och det finns en uppsjö av recept därute.

Vanligtvis är det socker i recepten, men i det här receptet används honung istället. Du kan också riva två svenska äpplen för sötma och ta bort honungen.

Vill ni ha andra kryddor är det bara att byta ut det som är i receptet, men låt salt och sötning vara detsamma och ha kvar vitpepparn i receptet.

Exempelvis är det gott med:

  • vitpeppar och dill (en riktig klassiker)
  • fänkål, dill och citron
  • rivna rödbetor och dill
  • rosmarin och honung
  • senap och dill
  • ingefära och citron
  • pepparrot och fänkål
  • dragon och svartpeppar

Håller i 1-2 veckor i kylskåp. Ca 3 månader i frysen.

Gott med en kall senaspsås till den gravade laxen.

Portioner/antal/mängd:

 0.5 kg lax

Tillagningstid:

15 minuter
2 dygn i kylen

Kategori:

Sidorätt
Jul

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 0.5 kg lax i bit med skinn (gärna vildfångad)
  • 4 msk salt
  • 2 msk honung eller 2 rivna äpplen
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk stött kummin
  • 1 knippe dill
  • Zest från 0.5 apelsin

Gör så här:

Frys gärna din lax i ca 2 veckor innan du ska göra detta så att eventuella parasiter dör.
Tina sen laxen innan du ska grava den.

Ta bort eventuellt ben från laxen.

Mortla vitpeppar och kummin.
Finhacka dillen  och ta ett rivjärn för att riva skalet på en halv apelsin (zest).
Riv äpplena om du ska ha det som sötning.

Blanda alla ingredienser.

Lägg laxen med skinnet ner i en tillräckligt står ugnsfast form.
Häll på ingredienserna och gnid in i laxen.

Sätt antingen plastfilm eller bivaxdukar över formen och lägg sen på en tyng, exempelvis andra matvaror som finns i kylen.

Låt stå i minst 2 dygn innan du äter av den.

Flera recept

Mandelmusslor med citronkräm

Mandelmusslor med citronkräm

Mandelmusslor med citronkrämMmm...riktigt goda mandelmusslor med syrlig citronkräm! Passar fint att fylla dem med i princip vad som helst. Varför inte lite rabarberkompott eller stekta kaneläpplen och kokosgrädde, eller nån god sylt. Du kan också göra glass och äta...

Pulled pork i slowcooker

Pulled pork i slowcooker

Pulled pork i slowcookerPulled pork är så användbart till mycket. Antingen bara äta som det är tillsammans med lite bacon och ägg, eller gör en enkel sallad till och kanske nån sås. Eller varför inte servera i ett stekpannebröd tillsammans med en salsa och sås....

Hallonpannacotta

Hallonpannacotta

HallonpannacottaPannacotta är så enkelt att göra och blir väldigt gott. I det här receptet får pannacottan smak av hallon men det går ju såklart att variera med andra bär och smaker.Riktigt gott blir det också att blanda i lite lakritspulver i denna...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.