Gravad lax med saffran och apelsin

av 27 nov, 2019

Gravad lax med saffran och apelsin

För många hör gravad lax till julen och det finns en uppsjö av recept därute.

Vanligtvis är det socker i recepten, men i det här receptet används honung istället. Du kan också riva två svenska äpplen för sötma och ta bort honungen.

Vill ni ha andra kryddor är det bara att byta ut det som är i receptet, men låt salt och sötning vara detsamma och ha kvar vitpepparn i receptet.

Exempelvis är det gott med:

  • vitpeppar och dill (en riktig klassiker)
  • fänkål, dill och citron
  • rivna rödbetor och dill
  • rosmarin och honung
  • senap och dill
  • ingefära och citron
  • pepparrot och fänkål
  • dragon och svartpeppar

Håller i 1-2 veckor i kylskåp. Ca 3 månader i frysen.

Gott med en kall senaspsås till den gravade laxen.

Portioner/antal/mängd:

 0.5 kg lax

Tillagningstid:

15 minuter
2 dygn i kylen

Kategori:

Sidorätt
Jul

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 0.5 kg lax i bit med skinn (gärna vildfångad)
  • 4 msk salt
  • 2 msk honung eller 2 rivna äpplen
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk stött kummin
  • 1 knippe dill
  • Zest från 0.5 apelsin

Gör så här:

Frys gärna din lax i ca 2 veckor innan du ska göra detta så att eventuella parasiter dör.
Tina sen laxen innan du ska grava den.

Ta bort eventuellt ben från laxen.

Mortla vitpeppar och kummin.
Finhacka dillen  och ta ett rivjärn för att riva skalet på en halv apelsin (zest).
Riv äpplena om du ska ha det som sötning.

Blanda alla ingredienser.

Lägg laxen med skinnet ner i en tillräckligt står ugnsfast form.
Häll på ingredienserna och gnid in i laxen.

Sätt antingen plastfilm eller bivaxdukar över formen och lägg sen på en tyng, exempelvis andra matvaror som finns i kylen.

Låt stå i minst 2 dygn innan du äter av den.

Flera recept

Sötpotatismos

Sötpotatismos

Sötpotatismos Ett gott och krämigt mos som passar bra till en köttbit, fisk, fågel eller en god korv. Du kan hacka ner lite persilja i moset, eller pressa i en vitlöksklyfta. Supergott!Även gott med lite grillad paprika i moset. Passar fint till barn också iställrt...

Lussekatter

Lussekatter

Lussekatter När man bakar inom paleo så är det svårt att få samma konsistens som om man bakar med gluten. Och det är likadant med dessa lussekatter, konsistensen är lite annorlunda men rackarns goda tycker jag att de är iallafall. Lite knepigare att baka eftersom...

Hovmästarsås

Hovmästarsås

Hovmästarsås En hovmästarsås utan tillsatser! Väldigt enkel att göra, och har du redan gjort senapen så går det fort också. Den står sig ganska länge i kylskåp men kan ev skikta sig lite, men då är det bara att vispa ihop den igen. Väldigt god till gravad lax....

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.