Grötpinnar

av 10 apr, 2019

Grötpinnar

Ett ganska behändigt mellanmål att ha med sig när man är ute och rör sig. Helt fria från spannmål, mejerier, baljväxter och socker.

Först lite information om ingredienserna.

Kokosfett: Innehåller hela 91.7% av RDI (per 100g) av vitamin E! De mättade fetterna i kokosolja är Medium Chain Triglycerides (MCT) och de går direkt till levern där de omvandlas till energi eller omvandlas till ketoner. Innehåller laurinsyra som i tarmen omvandlas till monolaurin som skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Laurin är essentiellt för spädbarn och finns rikligt i bröstmjölken.

Kokosmjölk: Innehåller bland annat fosfor, järn och kalium. Det har lågt kolhydratinnehåll, Det stödjer omvandlingen av långa fettsyror (EPA, DHA) och hjälper till att normalisera omega 6/omega 3 balansen.

Ägg: Riktigt näringsrikt och har mest vitamin B12, hela 87% av RDI per 100g. Även rikt på folat. Även bra källa för selen, jod och fosfor.

Pumpakärnor: Rikt på vitamin E som är en antioxidant och skyddar våra cellväggar mot fria radikaler. Skyddar även bland annat vitamin A från att oxidera. Även rikt på magnesium, fosfor och järn.

Nyponpulver: Väldigt rikt på vitamin C, hela 337.5% av RDI per 100 gram! Även rikt på vitamin A, magnesium och kalium.

En näringsbomb för ditt barn.

Portioner:

Tillagningstid:

30 minuter

Kategori:

Mellanmål
Barnanpassat

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 1.5 dl pumpakärnor (gärna blötlagda i 4-6 timmar)
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk nyponpulver
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk fiberhusk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser i en stavmixer.

Häll ut smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Smeten ska bli ca 0.5-1 cm tjock.
Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Ta ut och låt svalna i formen så fortsätter de ”stekas” i värmen av ugnsformen.
Skär sen i lagom stora bitar för ditt barn.

Kan förvaras i tättslutande glasburk i 3-4 dagar i kylskåp. Går även att frysas.

Tips!

Variera med olika kryddning och pröva att byta ut nyponpulver mot exempelvis nässelpulver.

Pröva att ha i torkad frukt eller bär. Eller en liten bit banan om du vill ha sötma.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.