Inomhusodling – odla vissa grönsaker året om

av | 30 jan, 2021 | Odla din egen mat

Att odla sina grönsaker i en inomhusodling är något jag ser fler och fler göra, och det är verkligen något särskilt att kunna skörda sitt egenodlade även på senhösten och vintern. Men att odla inomhus är ju också ett alternativ året om för de som inte har trädgård eller balkong för odlingarna.

I det här inlägget kommer jag kort berätta om inomhusodling och vilka olika plantor som passar för att odla inomhus. Du kommer få följa plantorna från sådd till skörd och inlägget kommer uppdateras efter hand som plantorna växter under vintern och vårvintern. Ställ gärna frågor, i kommentarsfältet längst ner, om du har några.

inomhusodling-fina-sma-blad-av-kalbladsmix
inomhusodling-i-koket-sadda-fron
inomhusodling-i-koket-sadda-fron
inomhusodling-i-koket-sadda-fron-under-belysning-med-plast-over-som-ett-vaxthus

Vinterns inomhusodling körs igång

Den 6 januari såddes de första fröna till årets inomhusodling. De placerades i köket under extra belysning. Jag använder ingen speciell växtbelysning utan har kört ledlysrör från Biltema och Jula. Finns en grupp på Facebook vid namn Växtljus för hobbyodlare där en kan få tips och råd.

 

Jag har valt att börja odla lite olika sorters bladgrönt, dels att skörda som mikrogrönt men det är också tanken att vissa ska få växa upp till större plantor, tex sallat.
Jag sår mina frön i plastbyttor som jag sparat, eller fått från vänner, efter att ha handlat frukt och grönsaker i matbutikerna. Dessa byttor är perfekt att bredså i, alltså att strö ut flera frön bredvid varann så att det växer många små plantor i samma bytta.

 

Jag valde att köra igång inomhusodlingen med:

  • Pak choi
  • Mini pak choi
  • Tat soi
  • Asiatisk kålbladsmix
  • Sallat
  • Persilja
  • Koriander
  • Ärtskott
  • Kattgräs till katten

 

Jag klippte sönder använda men rena plastpåsar (av sockerrör) för att hänga över sådderna som ett litet växthus.

Inomhusodlingen efter en vecka

Åtta dagar senare har de flesta av fröerna i inomhusodlingen grott och både ärtskott och asiatsik kålbladsmix är redo att börja skördas. Ärtskott är godast när de skördas små och späda. Det som är så bra med ärtskotten är att de kan skördas upp till tre gånger om, så klipp inte av för långt ner och låt de stå kvar i jorden för fortsatt skörd.

inomhusodling-fina-sma-blad-av-kalbladsmix
inomhusodling-i-koket-artskott

Inomhusodlingen tre veckor efter sådd

Plantorna av Pak choi och Mini Pak choi har växt till sig så pass att det är dags för omplantering så att plantorna får mer plats att växa sig större. Med ny jord får plantorna också mer näring men de har även näringsvattnats från vecka två. 

inomhusodling-liten-planta-av-pak-choi-som-ska-planteras-om
inomhusodling-i-koket-sma-plantor-av-pak-choi
inomhusodling-i-koket-liten-planta-av-pak-choi
inomhusodling-i-koket-sma-plantor-av-pak-choi
inomhusodling-i-koket-sma-plantor-av-pak-choi-under-belysning

Vattna underifrån för att slippa sorgmygg

Ett tips är att vattna plantorna underifrån om det är möjligt för att slippa invasion av sorgmygg. Man kanske inte slipper dem helt men de blir oftast iallafall färre till antal. Näringsvattningen en gång i veckan sker dock uppifrån för att det inte ska bli ståendes näringsvatten i brickorna.

Snart är det dags att så frön av krukgurka och busktomat för att ha tillgång till minigurkor och körsbärstomater under tidig sommar. Det går att odla ännu tidigare men här har det inte hunnits med än.
Uppdaterar det här inlägget med gurk- och tomatsådd framöver.

inomhusodling-i-koket-liten-planta-av-pak-choi-och-bevattningsbricka
pakchoi-i-inomhusodling

Inomhusodlingen 16 februari

Det har gått cirka en och en halv månad sen fröna såddes 6 januari och plantorna av Pak choi växer på bra.

Sallatsplantorna har växt så pass mycket i sitt tråg att det är dags att plantera om dem i egna krukor. 

Tillväxten var lite slö till en början för att huset jag har plantorna i inte hade någon direkt värme. Temperaturen låg på 10-15 grader. Sen någon vecka tillbaka har jag ställt in ett element i huset som gör att jag kan hålla en temperatur runt 19 grader, och plantorna växer bättre. 
Jag vill inte ha för varmt, då ränner plantorna iväg, men inte heller för svalt eftersom att jag vill skörda av dessa plantor så snart som möjligt. Vid förkultivering av plantor är det dock bra att hålla en sval temperatur för plantorna då de ju oftast ska stå och växa till sig under en längre tid. 

inomhusodling-sallat-i-trag
sallatplantas-som-ska-planteras-om-i-inomhusodling
omplanterad-sallat-i-inomhusodling

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer