Jerky

av 10 apr, 2019

Jerky

Det kan kännas som en alltför svår grej att göra egen jerky, men det är faktist väldigt enkelt och går mycket snabbare än man tror.

Går att göra på allt slags kött med olika smaksättning

Portioner:

Tillagningstid:

marinera minst 12 timmar
förberedelse ca 30 min
i ugnen ca 2 timmar

Kategori:

Mellanmål

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 1 kg lövbiff eller annan biff
  • 1.5 dl coconut aminos (eller ex. Renée Voltaire sojasås utan vete och socker)
  • 1 tsk lökpulver
  • 0.5 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5-1 tsk chili flakes beroende på hur starkt du vill ha det
  • 1-2 krm liquid smoke beroende på hur rökig smak du vill ha
  • 0.5-1 tsk salt beroende på hur mkt saltsmak du vill ha
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Banka ut lövbiffen eller skär köttet i tunna skivor.

Blanda ihop ingredienserna till marinaden.

Ta en skål eller en ugnssäker form, ha lite marinad i botten, sen kött, sen marinad osv. Avsluta med att hälla resterande marinad över allt. Lägg bivax-wrap eller plastfolie över och ställ in i kylen i minst 12 timmar.

Sätt ugnen på 75 grader.

Skär köttet i ca 3 cm långa band och lägg på ugnsgallret. Ta en plåt med bakplåtspapper och sätt under gallret i ugnen, då fångar du upp det som eventuellt rinner av köttet.

In i ugnen i runt 2 timmar. Kolla till köttet emellanåt.

Om du har varmluftsugn kan köttet bli klart på ca 1.5-2 timmar. Har du en vanlig ugn låt luckan stå på glänt, sätt en träslev i luckan så den hålls öppen. I vanlig ugn tar det ca 2 timmar.

Om du ej har galler kan du lägga köttet direkt på en plåt med bakplåtspapper. Då tar det mellan 2-3 timmar innan köttet blir klart.

Jerkyn kan förvaras i en glaslåda (eller annat) i ca 1 månad på en torr plats.

Tips på smaker:

  • Pröva teriyakisås! (Skippa cassavamjölet)
  • Lite sesamolja i marinaden. Ta dock inte för mkt olja, det blir svårare att göra jerky då.
  • 1 dl citron- eller limejuice och lite kummin samt honung, salt, chili och vitlökspulver blir en god het och lite syrlig jerky.
  • Varför inte lite medelhavskryddor med rosmarin, oregano och timjan tillsammans med vitlökspulver och blanda med salt och vatten (istället för sojan).
  • Lite god basilika, vatten, citron, vitlök, svartpeppar och salt.
  • Starkt kaffe, liquid smoke, salt, chili, lite honung.

Fisk Jerky:

Fisk som inte är så fet passar bäst till detta, exempelvis torsk. Men lax går oxå även om det kan ta längre tid. Om du gör en marinad istället för att bara krydda, låt fisken ligga i marinaden i minst 12 timmar.

Sätt ugnen på 50 grader

Skär i riktigt tunna filéer och sen i ”remmar”.
Klappa bitarna lite torrare med papper eller kökshandduk. Ha på lite kryddor du gillar.

Du kan behöva ha liiite olja på ugnsgallret så att fisken inte fastnar.
Ha en plåt under gallret med bakplåtspapper på.

In i ugnen i ca 1 timme, kolla på dem, och in i ugnen i 30-60 min till beroende på vad du har för ugn. Om du inte har en varmluftsugn, lämna ugnsluckan på glänt så att ångan kommer ut med hjälp av en träslev.

Om du använder lax, ha ugnen på ca 75 grader och låt stå lite längre (2-3 timmar). Marinera gärna laxen med kryddor du gillar, eller exempelvis teriyakisås 😋

Kyckling/kalkon Jerky:

Rensa din kyckling från så mkt fett aom möjligt då fett blir dåligt snabbare. Det kan vara mer säkert att göra kyckling jerky i ugnen istället för i en dehydrator för att inte riskera exempelvis salmonella.

Frys kycklingen lite då blir det lättare att skära tunna skivor och sen skära remmar.

Ordna en god marinad (exempelvis kokos aminos eller soja, vitlökspulver, chilipulver, salt, svartpeppar, citronsaft. Marinera i minst en timme, gärna så länge som 12 timmar.

Sen gör du samma som med biff jerky, sätt ugnen på 75 grader, lägg ut bitarna på ett ugnsgaller och ha en plåt under med bakplåtspapper.
Låt det stå i ugnen i 1 timme, kolla till dem och sen 30 minuter till 2 timmar till beroende på ugn.

Om du inte har en varmluftsugn, lämna ugnsluckan på glänt med hjälp av en träslev så att ångan kommer ut.

Fläsk Jerky:

Detta görs i princip exakt likadant som biff Jerky. Se till att skära bort så mycket fett som möjligt från fläsket.
En god marinad är kokos aminos, salt, svartpeppar, lite lönnsirap och citronsaft.

Kom ihåg!

Beroende på tjocklek på dina skivor och hur länge de är i ugnen så blir de mer eller mindre hårda. Så om du gillar din jerky mjukare, ha den inte inne i ugnen lika länge.

Ju torrare jerky desto längre hållbarhetstid.

Och det är enklare att skära köttet i tunna bitar om det är lite fryst.

Flera recept

Högrevsgryta med kokosyoghurt

Högrevsgryta med kokosyoghurt

Högrevsgryta med kokosyoghurtEn riktigt god gryta med högrev som blir lite syrlig av kokosyoghurt. Grytan är ganska stark, men du kan såklart utesluta chilifrukten och dra ner på mängden sriracha för att minska styrkan på den. En god, värmande gryta för kallare...

Stekta kaneläpplen

Stekta kaneläpplen

Stekta kaneläpplen Sensommar och höst finns det massor av äpplen i de svenska trädgårdarna och mycket slängs dessvärre bort. Äpplen kan ju användas till så mycket som juicer, cider, must, äppelkaka, smulpaj, vitkålssallad med äpple och salladslök, i smoothies,...

Chailatte

Chailatte

Chailatte Ute har temperaturen sjunkit rejält. Regniga dagar är mer vanliga än sol och badväder och inomhus tänds det mer och mer ljus. Det är höst. Och hösten kan vara riktigt mysig! Krypa upp i soffan eller fåtöljen med en god chailatte som värmer inifrån och ut. Så...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.