Julskinka

av 10 dec, 2018

Julskinka

Julskinka – julbordets kronjuvel!

Julskinka har haft ett lite dåligt rykte i några år på grund av dess innehåll av nitrit, alltså salt, ett konserveringsmedel.
På grund av detta har det dykt upp ställen runtom i landet där man kan få tag i nitritfri julskinka.

Ekologisk skinka betyder inte nitritfri skinka. Men Kravmärkt skinka ska vara fri från natriumnitrit så kolla efter en sån skinka. Fråga i din butik om de har nitritfri skinka eller om de kan ta in det.
Natriumnitrit = E250.

Använd gärna en stektermometer så blir skinkan perfekt.
Vid 70 grader är skinkan fortfarande ganska saftig, vid 75 grader blir den lite torrare.

Använd gärna en hemmagjord senap till griljeringen och ett gott vörtbröd att lägga lite skinka och senap på. Servera med en god glögg.

Portioner/antal/mängd:

2 kg skinka
ca 12 portioner

Tillagningstid:

koka ca 1 timme/kg
griljering 15 minuter
Total tid 2.5 timmar

Kategori:

Huvudrätt
Sidorätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Julskinkan
  • 2 kg julskinka
  • Vatten så det täcker skinkan
  • 3-4 lagerblad
  • 10-20 hela kryddpeppar
  • 10-20 hela vitpepparkorn
  • 1 lök
Griljering
  • 1 ägg
  • 4-5 msk senap
  • 1 dl mandelmjöl

Gör så här:

Julskinkan

Skölj skinkan lite i kallt vatten, lägg den sen i en stor gryta.

Häll i vatten i grytan tills det täcker skinkan plus lite till.

Lägg i alla kryddor och använd gärna en stektermometer. Skinkan ska nå 70-75 grader inuti.

Koka upp vattnet, ta bort skummet som bildas.

Dra ner värmen och låt det sjuda i 2 timmar, 1 timme per kilo ungefär.

Låt skinkan svalna. Ställ ut den om det är kallt så kallnar den snabbare.

Griljering

När skinkan har svalnat gör du griljeringen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser till griljeringen.

Ta ur skinkan ur kastrullen och torka av den lite med en papperhandduk. Ta bort nätet runt om det finns nåt och skär bort en hel del av fettkappan som brukar sitta på.
Smeta ut griljeringen.

Ställ in skinkan i ugnen i 15 minuter eller tills den blivit gyllene.

Servera kall på julbordet!

Flera recept

Saffranskulor med kakaosmör

Saffranskulor med kakaosmör

Saffranskulor med kakaosmör Goda saffransbollar fulla med nyttigt fett (och riktigt mättande). Istället för bollar kan du hälla smeten i en form, låta stelna lite och skära i bitar. Du kan även ha kakao eller lakritspulver i dem istället för saffran för en helt annan...

Nötfria chokladbollar med smak av apelsin

Nötfria chokladbollar med smak av apelsin

Chokladbollar med smak av apelsinChoklad och apelsin är en helt underbar smakkombination och det kommer fram riktigt bra i dessa chokladbollar med smak av apelsin. Passar lika bra till advent- och julfikat som till påskgodis eller nyårsdessert. De är såklart också...

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar Ett riktigt gott och snabbt alternativ till vanliga pepparkakor när man längtar efter den goda pepparkakssmaken! Pepparkaksbollar går betydligt snabbare att göra, innehåller färre ingredienser och är enklare att göra än...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.