Kycklinggryta med thaibasilika

av 20 jan, 2020

Kycklinggryta med thaibasilika

En krämig kycklinggryta med härliga smaker av thaibasilika och vitlök.
Servera med tex stekt blomkålsris, zoodles eller ugnsrostade grönsaker och en sallad. Som alternativ till att reda såsen med äggulor så kan man blanda i ett par matskedar ugnsrostad butternutpumpa och låta koka ett tag så tjocknar såsen.

Portioner/antal/mängd:

 ca 3-4 portioner

Tillagningstid:

ca 45 minuter

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo
AIP
Låghistamin

Ingredienser:

  • 1 strimlad röd lök
  • 2 dl riven zucchini
  • Kycklingfilé, ca 500 gram
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 dl färsk persilja
  • 1 dl färsk thaibasilika
  • 1 lagerblad
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • Havssalt efter tycke och smak
  • 2 äggulor (AIP och Låghistamin: uteslut om ej återintroducerat än) eller 2 msk ugnsrostad butternutpumpa att reda grytan med
  • Kokosolja att steka i

Gör så här:

Stek på rödlök så att den blir mjuk men ingen stekyta.

Blanda i riven zucchini med löken och låt eventuell vätska koka bort.

Skär kycklingen i bitar och stek med lök och zucchini tills kycklingen är genomstekt.

Tillsätt 4 dl kokosmjölk, lagerblad, persilja och thaibasilika.

Låt småkoka cirka 10 -15 minuter och rör om då och då.

Tillsätt pressad vitlök, gurkmeja och smaka av med havssalt.

Ta av grytan från värmen och rör ner två stycken äggulor eller mosad butternutpumpa.

Ställ tillbaka grytan på plattan med svag värme och rör om medans kycklinggrytan tjocknar om du rett med äggulor. 
Koka på medelvärme om du rett med butternutpumpa.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.