Leverpiller

av | 6 nov, 2019 | Hälsooptimering, Paleo Sverige tipsar

Det är verkligen inte alla som klarar av smaken av lever. Eller lukten.
Jag (Tine) är en av dem.

Här hemma har vi stekt lever, haft i gryta, grillat det… Vi kan inte få oss till att gilla det. De säger i och för sig att man måste pröva något 7-15 gånger innan man börjar tycka om det…

Men istället för att tvinga i oss något vi inte riktigt tycker om så gör vi leverpiller för att ändå få i oss nyttigheterna i levern.

Lever är rikt på

  •  Folat – naturligt folat, inte folsyra vilket är konstgjort framställt. Rekommenderas till kvinnor före och under en graviditet då det behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Även barn behöver få i sig folat då de växer.
  • Vitamin B12 – behövs för cellernas ämnesomsättning. Äldre och veganer får ofta brist på detta vitamin. Förmågan att ta upp B12 minskar med åldern.
  • Vitamin A – behövs för synen, huden och slemhinnorna bland annat. Också ett bra vitamin att få i sig under en graviditet då embryot behöver det för tillväxt, utveckling och en bra syn.
  • Vitamin D –  reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.
  • Vitamin E – en antioxidant som skyddar våra vävnader.
  • Vitamin K – vilket behövs för bentätheten och blodets koagulering.
  • Järn – viktigt för blodet då det ingår i hemoglobinet som transporterar syre i blodet, och myoglobin som transporterar syre till musklerna. Järn får du i dig främst från inälvs- och blodmat.

Hur gör man leverpiller?

Frys levern först och låt den vara fryst i minst 2 veckor så att eventuella bakterier och parasiter dör.

Ta fram levern strax innan du ska skära upp leverpiller. Den är lättare att skära i om den är fryst, då glider inte kniven runt lika mycket.

Skär små bitar i piller storlek och lägg dem på bakplåtspapper en liten bit ifrån varandra.

Lägg dem i frysen och styckfrys dem
Sen kan du lägga dem i en glasburk och förvara i frysen.

Ta 2-4 piller per dag som ett hälsosamt kosttillskott.

Perfekt när man inte gillar smaken av lever!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Äta moderkakan

Äta moderkakan

Det låter äckligt för många, spännande för en del och andra har tusen frågor om varför? Varför valde jag (Tine) att äta moderkakan? Finns det fördelar med det och vilka är nackdelarna? Jag tänkte i alla fall bena ut lite av detta i det här inlägget och svara på några...

läs mer
Planera för en lyckad buffé

Planera för en lyckad buffé

Runt midsommar, födelsedagar, jul, nyår, student och liknande är det många som väljer att ha en buffé hemma. Det är oftast lite enklare och man kan göra flera olika rätter och pröva sig fram. Men hur räknar man egentligen ut hur mycket man ska göra av varje rätt och...

läs mer
Insulin, Leptin, Ghrelin

Insulin, Leptin, Ghrelin

Låt oss prata lite om dessa tre hormoner som är kopplade till vår mättnad och hunger bland annat. Inlägget handlar mest om leptin och insulin, men vi rör lite vid ghrelin också. Vad gör dem och hur fungerar de i förhållande till varandra? Nästan allt som sker i våra...

läs mer