Mördegskakor utan spannmål

av 13 feb, 2020

Mördegskakor utan spannmål

En god och enkel kaka med få ingredienser som passar till alla tillfällen.

Smaksätt med vanilj, kakao, lakrits, hallonpulver, blåbärspulver, kardemumma, kanel eller vad du gillar.

Om du vill göra kakorna med hjärtan eller andra mönster i mitten tar du en tredjedel av degen och färgsätter.
Med kakorna på bilden färgsatte jag med rödbetsjuice för att få en rosa-röd färg. Men då fick jag tillsätta mer arrowrootpulver för att den inte skulle bli för lös.

Man kan sen kavla ut den färgade degen och använda kakformar för att göra kul mönster. Sen sätter man ihop de ”kakorna” till en enda lång ”cylinder”.

Frys in ett tag.
Man klär sen in den färgade degen med vanlig ofärgad det (eller färgad i annan färg) och försöker få till nån rund/oval/fyrkantig/trekantig form runt mönstret man gjort.

Frys in degen igen.
Skär sen kakorna som beskriver ovan, lägg på en plåt och in i ugnen.

Kul sätt att göra lite annorlunda kakor.

Portioner/antal/mängd:

 ca 18 småkakor

Tillagningstid:

45 minuter + 30-120 minuter frya/kyla degen

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 3.5 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl smält kokosolja
  • 0.5 dl lönnsirap
  • 2-4 msk arrowrootpulver
  • 0.5 tsk rå vaniljpulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Smält kokosoljan.

Mät upp mjölet och arrowrootpulvret och blanda med smält kokosolja och lönnsirap.
Blanda i vaniljpulver och salt.
Blanda väl.

Ställ degen att antingen vila i kylen i ca 2 timmar eller i frysen i minst 15 minuter.
Arbeta lite med degen och gör den till en lång cylinder. Du kan egentligen göra vilken form du vill. Du kan oxå kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och sen använda kakformar för att få ut fina former på kakorna.
Degen blir lite för kladdig om man håller på för länge. När du väl rullat degen till en lång cylinder, ställ den i frysen i ca 10-15 minuter. Då blir den lättare att skära i den sen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta ut degen.
Ta lite kokosolja på kniven. Skär sen 0.5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

In i ugnen i 12-15 minuter. Kanterna ska börja få en gyllene färg.

Låt svalna helt innan du flyttar dem vidare. Du kan ta hela bakplåtspappret och flytta till ett galler så svalnar det lite fortare och kakorna steks inte vidare på den heta plåten.

Flera recept

Dadelkaramell

Dadelkaramell

DadelkaramellDadelkaramell kan användas i olika matlagning som exempelvis i pajer eller i exempelvis kakor och bars. Karamellen används i receptet för Choklad- och karamellbars. Portioner/antal/mängd: ca 4 dl Tillagningstid: 20 minuterKategori: Dessert och...

Banoffeepaj

Banoffeepaj

Banoffeepaj En helt otroligt god paj! Denna gjorde jag (Tine) först i 2016 och det blev snabbt en favorit som återkommer här hemma. Lite olika moment med pajen, men inget som tar mer tid än att baka en tårta eller göra andra pajer egentligen. Pröva den gärna också med...

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran Ett riktigt gott blomkålsris som passar bra till bland annat fisk eller varför inte till en god gryta elle fiskgratäng med lite orientiska smaker. Portioner/antal/mängd:  4 portioner Tillagningstid:  10 minuter Kategori: Tillbehör Etikett:...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.