Mördegskakor utan spannmål

av 13 feb, 2020

Mördegskakor utan spannmål

En god och enkel kaka med få ingredienser som passar till alla tillfällen.

Smaksätt med vanilj, kakao, lakrits, hallonpulver, blåbärspulver, kardemumma, kanel eller vad du gillar.

Om du vill göra kakorna med hjärtan eller andra mönster i mitten tar du en tredjedel av degen och färgsätter.
Med kakorna på bilden färgsatte jag med rödbetsjuice för att få en rosa-röd färg. Men då fick jag tillsätta mer arrowrootpulver för att den inte skulle bli för lös.

Man kan sen kavla ut den färgade degen och använda kakformar för att göra kul mönster. Sen sätter man ihop de ”kakorna” till en enda lång ”cylinder”.

Frys in ett tag.
Man klär sen in den färgade degen med vanlig ofärgad det (eller färgad i annan färg) och försöker få till nån rund/oval/fyrkantig/trekantig form runt mönstret man gjort.

Frys in degen igen.
Skär sen kakorna som beskriver ovan, lägg på en plåt och in i ugnen.

Kul sätt att göra lite annorlunda kakor.

Portioner/antal/mängd:

 ca 18 småkakor

Tillagningstid:

45 minuter + 30-120 minuter frya/kyla degen

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 3.5 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl smält kokosolja
  • 0.5 dl lönnsirap
  • 2-4 msk arrowrootpulver
  • 0.5 tsk rå vaniljpulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Smält kokosoljan.

Mät upp mjölet och arrowrootpulvret och blanda med smält kokosolja och lönnsirap.
Blanda i vaniljpulver och salt.
Blanda väl.

Ställ degen att antingen vila i kylen i ca 2 timmar eller i frysen i minst 15 minuter.
Arbeta lite med degen och gör den till en lång cylinder. Du kan egentligen göra vilken form du vill. Du kan oxå kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och sen använda kakformar för att få ut fina former på kakorna.
Degen blir lite för kladdig om man håller på för länge. När du väl rullat degen till en lång cylinder, ställ den i frysen i ca 10-15 minuter. Då blir den lättare att skära i den sen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta ut degen.
Ta lite kokosolja på kniven. Skär sen 0.5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

In i ugnen i 12-15 minuter. Kanterna ska börja få en gyllene färg.

Låt svalna helt innan du flyttar dem vidare. Du kan ta hela bakplåtspappret och flytta till ett galler så svalnar det lite fortare och kakorna steks inte vidare på den heta plåten.

Flera recept

Focaccia med olika topping

Focaccia med olika topping

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

Rabarberkräm

Rabarberkräm

Sommar, sol och rabarberkräm! En klassisk och enkel kräm som passar både som frukost och mellanmål och faktist även som en dessert. Få ingredienser, går snabbt att göra och smakar somrigt. Gott att servera med lite jordgubbar och kyld kokosmjölk.Portioner/antal/mängd:...

Rabarbersill

Rabarbersill

Rabarbersäsongen är här och vad passar väl bättre än en rabarbersill inför nationaldagen eller midsommarfirandet!?! Rabarbersmaken träder fram extra mycket när man kokar med den i lagen och mosar den så att det blir extra mycket smak. Om du använder spädare rabarber...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.