Örter och sallat i kruka från matbutikerna

av | 1 maj, 2019 | Paleo Sverige tipsar

De flesta har nog köpt med sig örter och sallat i kruka från matbutikerna. Men vad brukar du göra med dem efter att du ätit upp örterna eller sallaten?

De flesta örter och sallat växer upp igen efter att du har skördat av dem om de bara får näring, ljus och vatten.
Du kan plantera om dem i en större kruka och ha inomhus i fönstret eller under extrabelysning om det behövs. På vintern räcker oftast inte dagsljuset till för att plantorna ska växa sig stora igen.

De större krukorna på bilderna innehåller basilika och timjan som jag planterade om i vintras och har skördat av sen dess.

Har du en balkong eller en trädgård så kan du när det blivit tillräckligt varmt ute placera dina omplanterade örter och sallat där. Härligt att kunna skörda av till matlagningen eller för att frysa in till vintern.

 

Självförsörjande på dragon

Det är perfekt också att kunna gräva ner örter och sallat i dina pallkragar och odlingsbäddar. Speciellt om du inte hunnit med eller missat att dra upp någon sallatssort eller någon ört från frö. Men också för att helt enkelt ta till vara på en planta som du har köpt. Man kan aldrig ha för mycket örtplantor.
Jag har till exempel två plantor av dragon som jag köpte i en matbutik för ett par år sen. De blir nu väldigt stora och frodiga varje år, och håller mig självförsörjande på dragon året runt genom att jag fryser in en massa på sommaren.

Persilja är en ört jag verkligen känner att jag inte kan ha för många plantor av. Jag använder persilja till så mycket och jag vill också kunna frysa in massor. Och även om jag fyser in i mängder så räcker det aldrig hela vintern iallafall. Men även persilja odlar jag inomhus på vintern.

 

Planteringar i söderväggsväxthus och i pallkrage

De två små krukorna på bild med nästintill helt nerklippta växter är just persilja som jag köpt i butik. På bilden syns också en kruka med sallat och en med thaibasilika.
Persiljan planterades idag ut i mitt söderväggsväxthus där jag redan har persilja som jag sått från frö. Men som sagt, man kan aldrig ha för många plantor av persilja. Jag har även persilja på några ställen till i trädgården.

De små plantorna av sallat planterades ut i en av mina pallkragar. Jag planterade även ut två plantor romansallat som jag dragit upp från frö och en annan sorts plocksallat.
I mitten växer en av mina plantor av dragon som är en perenn växt och alltså återkommer varje år på samma ställe.
De ser inte mycket ut för världen nu men till i sommar kommer de bli väldigt frodiga och ge skörd flera gånger om.

Thaibasilikan planterades om i en större kruka och fick följa med inomhus igen tills det blir sommar då den får flytta utomhus den också.

 

Ettåriga, tvååriga och fleråriga växter

Så släng inte de örter och sallat i kruka från matbutikerna som du köper med dig hem utan låt de få växa upp igen och igen och igen.
Vissa plantor är ettåriga som till exempel plocksallat och basilika. En del är tvååriga (bienna) som till exempel persilja. Några är fleråriga växter (perenner) som till exempel dragon. Så det kan skilja sig åt hur mycket skörd du får från den lilla plantan du köper i matbutiken för ca 25 kronor. Men definitivt kan det blir mer än en enda skörd. 

Har du någon favorit bland örter och sallat som du använder mycket och brukar du odla den själv?

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer