Planera för en lyckad buffé

av | 4 jun, 2020 | Paleo Sverige tipsar

Runt midsommar, födelsedagar, jul, nyår, student och liknande är det många som väljer att ha en buffé hemma. Det är oftast lite enklare och man kan göra flera olika rätter och pröva sig fram. Men hur räknar man egentligen ut hur mycket man ska göra av varje rätt och hur kan man duka bäst på ett buffébord?

Vi tänkte ge dig lite tips på det i det här inlägget.

Tips för buffén

  • Skär gärna kött och annat i tunna skivor. Ser trevligt ut och gästerna plockar inte på sig för mycket.
  • Använd mindre uppläggningsfat och fyll hellre på lite mat efterhand.
  • Fyll gärna ut med lite bröd och pålägg
  • 6-8 rätter räcker gott på en buffé
  • Glöm inte såser till rätterna
  • Ställ gärna fram olika oljor, balsamvinäger och kryddor till gästerna
  • Vilka är gästerna? Om det kommer många barn behövs inte lika mycket mat, men kommer äldre barn och ungdomar kan man behöva ha mer mat. Äter gästerna mestadels animalier eller vegetabilier?
  • Hellre för mycket än för lite mat! Då kan ni antingen frysa in maten sen eller skicka med gästerna lite mat.
  • Se till att ha med något mer matigt på buffén och blanda det med tillbehör, kanske lite dipp, sås, sallader och liknande. Blanda varma och kalla rätter.

Hur håller man maten varm/kall?

  • Du kan vira in kylklampar i kökshanddukar och ställa under fat, långpannor eller plåt.
  • Fyll en plåt med is och ställ fat eller skålar direkt i isen. Kan pynta isen lite så ser det lite kul ut på bordet. Fat med skaldjur på isen är väldigt läckert.
  • Du kan ha elektriska värmeplattor till varm mat.
  • Ta en plåt och lägg småstenar på dem som du värmer lite i ugnen och sen ställer exempelvis gjutjärnspanna med köttbullar på den för att hålla värmen.
  • Bor du litet och har buffén i köket kan du med fördel låta varm mat stå på spisen och duka upp de kalla rätterna på ett bord så får gästerna gå till två ställen för maten.
  • Dryck kan du servera i en balja med is, eller ha massor av is i vattnet eller den dryck du serverar i exempelvis en skål eller i tillbringare.

Hur mycket mat går det åt? (allt står i cirka vikt)

  • Kött med ben 100 g/gäst
  • Kött utan ben 50 g/gäst
  • Benfritt kött i gryta 50 g/gäst
  • Köttspett 2-3 /gäst
  • Köttfärs 50-75 g/gäst
  • Kycklingfilé 50 g/gäst
  • Kycklingvingar 100-150 g/gäst
  • Fiskfilé 50-75 g/gäst
  • Kallrökt eller gravad lax 50 g/gäst
  • Varmrökt eller inkokt lax 75 g/gäst
  • Räkor med skal 100 g/gäst
  • Räkor utan skal 50 g/gäst
  • Potatis kokt 100-150 g/gäst
  • Potatissallad 125 g /gäst
  • Potatisgratäng 125 g/gäst
  • Bröd 50 g/gäst
  • Grönsallad 50 g/gäst
  • Paj 100-125 g/gäst, skär upp en paj i 8-12 bitar beroende på storleken på pajen
  • Tårta 10-12 bitar
  • Varm/kall sås/röra ½ dl /gäst
  • Dressing/vinägrett 2-3 msk/gäst
  • Saftsås/vaniljsås och liknande 1 dl/gäst
  • Vispad grädde ½ dl/gäst

Mat som kan dryga ut buffén

  • Grönsaksstavar
  • Vindruvor eller annan frukt
  • Lite goda paleokex
  • Olika, enkla sallader
  • Kallskuret

Tips inför dukningen av buffén

  • Duka från vänster till höger. Börja med tallrikar och glas, sen bröd, kex eller liknande, samt ghee eller kokossmör exempelvis eller varför inte avokadoghee där du mixar avokado med ghee. Bara avokado som smör funkar också, eller olika röror eller dipp.
  • Du kan ha besticken antingen i början eller i slutet på hela buffébordet. Slå gärna in dem i par i servetter med något snöre runt.
  • Sen har du fisk och skaldjur som exempelvis sill eller lax.
  • Fortsätt med kallskuret och sallader
  • Pajer, gratänger, köttbullar, revben och liknande kommer sen
  • Avsluta bordet med dessert om du vill ha det framme direkt. Eller skapa ett eget dessertbord.
  • Är ni många kan du göra ett spegelvänt bord så att man kan gå från två håll.
  • Duka på höjden! Sätt fat på en skål, ta en låda och klä in i nåt fint tyg eller kökshandduk och ställ fat uppepå.
  • Blanda runda, fyrkantiga, ovala och rektangulära fat om möjligt och duka upp på träskärbrädor och liknande!
  • Ha ett färgtema! Exempelvis gult, blått, vitt och grönt på Sveriges nationaldag eller på midsommar, eller blanda in lite rött på midsommar. Ett tema gör att det ser mer enhetligt ut.
  • Pynta faten! Om du lägger upp kallrökt lax kan du pynta med dill och citronskal exempelvis. Eller lägg i lite citron och is bland räkorna med skal på. Strö över hackad chili och lite koriander på revbenen, lägg i någon kul blomma bland köttbullarna eller bara strö över lite flingsalt.

Glöm inte drycken!

Antingen ber ni gästerna ta med egen dryck (beror ju på festligheten) eller så kan man ha framme olika goda alkoholfria alternativ. Vatten är gott och man kan smaksätta det lite som man vill

  • Frysta hallon eller andra bär
  • Citron och basilika
  • Gurkvatten är en klassiker och kan skruvas till lite med citrongräs och lime
  • Blåbär och kanelstänger eller en vaniljstång
  • Apelsinklyftor
  • Melonkulor som man fryser in och har i vattnet tillsammans med mynta
  • Blodapelsinklyftor och rosmarinkvistar

Du kan göra olika bål och servera i skål eller i tillbringare och varför inte bjuda på en enkel välkomstdrink. Se till att du kan servera väl kyld dryck och har utrymme i kylen för de som har med egen dryck. Man kan även ha dryck utomhus om det är kallt ute eller ordna en större hink eller ett kar med is i att lägga drycken i.

Planera vad du ska bjuda på i god tid i förväg. Planera när ni ska laga vad och laga gärna i förväg och frys in. Det gör det enklare inför själva buffédagen.

Skriv en inköpslista och kolla upp recept på det du vill bjuda på.

För en lista på när du kan laga vad inför julen, klicka här.

 

Lycka till!

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer