Saltkonserverade äggulor

av 28 jun, 2019

Saltkonserverade äggulor

Detta är det nya inom paleovärlden – en paleoparmesan!

Det är busenkelt att göra, men det är en del väntetid. Sen är det bara att tunt skiva de konserverade äggulorna eller riva dem över en sallad, köttfärssåsen, köttbullarna, tomatsåsen eller vad du än äter. Det smakar lite som parmesan (därmed paleoparmesan) och tillför sälta till rätterna. Dundergott på en sallad, eller på ett fröknäcke med sallad och skinka.

De saltkonserverade äggen håller i ca en månad i kylen. Om du inteätit upp dem innan, vilket är väldigt lätt hänt.

Av äggvitorna som blir över kan du göra dessa goda maränger.

Portioner/antal/mängd:

6 äggulor

Tillagningstid:

2 dagar, 2 timmar och 5 minuter

Kategori:

Tillbehör

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 6 äggulor
  • Salt (välj ett Himalayasalt eller ett bra havssalt)

Gör så här:

Häll ett tjockt lager salt på en tallrik eller i en form som passar till äggen.

Ta en matsked och gör små gropar i saltet, men se till att det fortfarande är en del salt i botten av groparna.

Separera äggulor och äggvitor och häll äggulorna (hela!) i groparna.

Häll salt över äggulorna så att de täcks helt och hållet.

Ställ in i kylen i minst 28 timmar (2 dygn).

Sätt ugnen på 50 grader.

Ta ur äggulorna ur kylen, ta fram dem ur saltet och putsa av så mycket salt du kan från dem. De ska nu vara ganska hårda, men för att de ska hårdna ännu mer behöver de gå in i ugnen en stund.

Lägg äggen på ugnsgaller med bakplåtspapper under.
Ställ in i mitten av ugnen i 2 timmar.

Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Sen kan du använda de skivade eller rivet.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.