Skaldjursfond
Skaldjursfond
Nu är det strax kräftpremiär och runtom i landet äts det massor av kräftor och räkor.
Släng inte skalen när ni är färdiga att äta, spara dem och gör en god skaldjursfond som kan andvändas i fisksoppa eller i en god skaldjurssoppa.
Eller frys in skalen och gör fonden vid ett senare tillfälle.

Portioner/antal/mängd:
ca 1 liter färdig fond
Tillagningstid:
50 minuter
+ tid för fonden att stå och vila
Kategori:
Tillbehör
Dryck
Etikett:
Paleo
Ingredienser:
- Skal från 1 kg skaldjur
- 1 stor gul lök
- 1 fänkål
- 3 msk tomatpuré
- 5-8 svartpepparkorn
- 0.5 g saffran (en påse)
- 2 dl vitt vin (kan bytas ut mot 1 dl vitvinsvinäger)
- 2 liter vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader C.
Lägg skalen på en plåt tillsammans med lök och fänkål och klicka ut tomatpurén. In i ugnen i 10 minuter för att ”bränna av” det hela lite grann.
Häll allt i en stor kastrull och häll på vinet/vitvinsvinägern samt vatten så att det täcker skalen. Tillsätt svartpepparkorn och saffran.
Koka upp och sänk sen värmen så att det bara sjuder.
Låt sjuda i minst 30 minuter men gärna längre också.
Sila av och häll upp på rena glasburkar.
Flera recept
Klassiska kåldolmar Paleo style
Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...
Köttfärsgryta med butternut squash
Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...
Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos
Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...
Följ oss på sociala medier
Användarpolicy
Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.