Skaldjursfond

av 2 aug, 2019

Skaldjursfond

Nu är det strax kräftpremiär och runtom i landet äts det massor av kräftor och räkor.

Släng inte skalen när ni är färdiga att äta, spara dem och gör en god skaldjursfond som kan andvändas i fisksoppa eller i en god skaldjurssoppa.

Eller frys in skalen och gör fonden vid ett senare tillfälle.

Portioner/antal/mängd:

ca 1 liter färdig fond

Tillagningstid:

50 minuter
+ tid för fonden att stå och vila

Kategori:

Tillbehör
Dryck

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • Skal från 1 kg skaldjur
  • 1 stor gul lök
  • 1 fänkål
  • 3 msk tomatpuré
  • 5-8 svartpepparkorn
  • 0.5 g saffran (en påse)
  • 2 dl vitt vin (kan bytas ut mot 1 dl vitvinsvinäger)
  • 2 liter vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader C.

Lägg skalen på en plåt tillsammans med lök och fänkål och klicka ut tomatpurén. In i ugnen i 10 minuter för att ”bränna av” det hela lite grann.

Häll allt i en stor kastrull och häll på vinet/vitvinsvinägern samt vatten så att det täcker skalen. Tillsätt svartpepparkorn och saffran.

Koka upp och sänk sen värmen så att det bara sjuder.
Låt sjuda i minst 30 minuter men gärna längre också.

Sila av och häll upp på rena glasburkar.

Flera recept

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Focaccia med olika topping

Focaccia med olika topping

Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.