Skaldjursfond

av 2 aug, 2019

Skaldjursfond

Nu är det strax kräftpremiär och runtom i landet äts det massor av kräftor och räkor.

Släng inte skalen när ni är färdiga att äta, spara dem och gör en god skaldjursfond som kan andvändas i fisksoppa eller i en god skaldjurssoppa.

Eller frys in skalen och gör fonden vid ett senare tillfälle.

Portioner/antal/mängd:

ca 1 liter färdig fond

Tillagningstid:

50 minuter
+ tid för fonden att stå och vila

Kategori:

Tillbehör
Dryck

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • Skal från 1 kg skaldjur
  • 1 stor gul lök
  • 1 fänkål
  • 3 msk tomatpuré
  • 5-8 svartpepparkorn
  • 0.5 g saffran (en påse)
  • 2 dl vitt vin (kan bytas ut mot 1 dl vitvinsvinäger)
  • 2 liter vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader C.

Lägg skalen på en plåt tillsammans med lök och fänkål och klicka ut tomatpurén. In i ugnen i 10 minuter för att ”bränna av” det hela lite grann.

Häll allt i en stor kastrull och häll på vinet/vitvinsvinägern samt vatten så att det täcker skalen. Tillsätt svartpepparkorn och saffran.

Koka upp och sänk sen värmen så att det bara sjuder.
Låt sjuda i minst 30 minuter men gärna längre också.

Sila av och häll upp på rena glasburkar.

Flera recept

Färgglad sallad med krisp

Färgglad sallad med krisp

Vem blir inte glad av en färgglad sallad med krisp? Ät en regnbåge brukar man ju säga och att man även äter med ögonen, och den här färgglada salladen tilltalar i alla fall mig väldigt mycket. Den har förutom de härliga färgerna även mycket goda smaker!Jag brukar ha...

Korvbröd och hamburgerbröd

Korvbröd och hamburgerbröd

Att ha ett härligt recept på korvbröd är nästan ett måste året runt, men kanske blir det mer påtagligt när vädret vänder och man vill spendera mer tid utomhus på vårkanten. Gå ut i skogen och grilla korv och faktist kunna unna sig ett spannmåls, och mejerifritt...

Semmelpannacotta

Semmelpannacotta

Trenden med semlor i olika tappning har verkligen exploderat! Det finns kanelbullesemlor, chokladbollesemlor, våffelsemlor, semmel-wraps och mycket mer. Här kommer också en variant för er som kanske vill pröva något annat än den traditionella semlan (som vi har recept...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.