Skillnaden på pumpa och squash

av | 7 okt, 2019 | Paleo Sverige tipsar

Vad är skillnaden på squash och pumpa? Är de inte samma sak?

Faktum är att de är två olika saker inom samma familj; gurkfamiljen, cucurbita.

Squash

Även kallat sommarsquash, zucchini eller courgette.

Är oftast avlånga med ett ljust fruktkött och ett tunnare skal. De växer oftast mer buskigt än pumpor som kan slingra iväg.

Om du skördar frukten innan den blivit för stor kan du förvänta dig mer frukt. Om du låter din squash växa och bli stor slutar oftast plantan att producera mer frukt.

Squash kan oftast planteras direkt utomhus så länge jorden är varm, men man kan också börja odla inomhus eller i drivhus.
De flesta squash tillhör sorten cucurbita pepo.

Pumpa

Även kallad vintersquash.

Har oftast gult, orange eller rött fruktkött och ett tjockare skal. De kan variera i form, men vanligt är att de är lite rundare.

Pumpa kan vara bra att börja odla inomhus eller i drivhus för att sedan flytta ut då de tar längre tid att mogna. De växer ofta på slingrande rankor så de behöver en hel del plats i trädgården.

Man låter frukten sitta kvar tills innan första frosten tar dem.

Ofta tillhör pumpor till sorten cucurbita maxima eller cucurbita moschata.

 

 

Hoppas du har lite mer koll på skillnaden nu mellan pumpa och squash.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Kvinnor och träning

Kvinnor och träning

De flesta av oss hittar en träningsform vi gillar och bara kör på flera gånger i veckan, vecka ut och vecka in. Ibland känner man sig mer trött och omotiverad men man kör på i alla fall. För träning är ju hälsosamt, eller hur?! Du kanske har läst eller hört att det är...

läs mer
Tips på nyårsmenyer

Tips på nyårsmenyer

Har ni bestämt vad ni ska äta på nyår? Många tycker om att planera långt i förväg och sen finns det ofta en del gäster att ta hänsyn till när det gäller vad de tycker om/inte tycker om, allergier, intoleranser etc. Alla våra recept är fria från spannmål, mejerier och...

läs mer