Smörja in träredskap och skärbrädor

av | 5 jan, 2019 | Paleo Sverige tipsar

Träskräbrädor och träredskap är ett väldigt bra alternativ i köket. Men man får ta hand om dem ordentligt så de inte börjar spricka.

En olja som passar väldigt fint till detta ändamål är kokosolja då den inte är så benägen att härskna.

Ta lite olja på skärbrädan eller träredskapen och använd en trasa för att massera in oljan i redskapen eller skärbrädan. Man kan exempelvis använda sig av gamla lakan som trasa när man gör detta.

Låt sen redskap och skärbräda stå i cirka en timme innan du torkar av det överflödiga med en ren trasa.
Om oljan sjunkit in i redskapen/brädan och det fortfarande ser torrt ut, upprepa processen.

Du kan även smälta lite bivax och kokosolja och använda det på dina skärbrädor eller träredskap. Det ger en helt annat yta, och är antibakteriellt. Tillför då mer olja och bivaxblandning tills träet är mättat.

Före

Efter

Skärbrädan/redskapen borde oljas in när de börjar se torra ut, blir ljusare eller när du grovrengjort dem med exempelvis salt och du ser att de ”tar skada”.

 

Lycka till!

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer