Välj rätt stekpanna

av | 25 maj, 2019 | Paleo Sverige tipsar

Det har väl knappt undgått er att SVT Play har en dokumentär som heter ”Den bittra smaken av teflon”.

Där pratar man om de giftiga kemikalierna som används för att göra non-stick pannor och som stannar i kroppen för evigt.

Se den!

I det här inlägget tänkte jag skriva lite om gjutjärnspanna, stålpannor och kolstålpannor då dessa (vad jag vet och läst mig till) är de mest giftfria pannorna man kan köpa.

Gjutjärnspanna

Kanske har dina föräldrar haft dessa tunga pannor, eller dina mor- eller farföräldrar? De har varit med länge och det är inte konstigt!

Som namnet avslöjar är de gjorda av järn och de släpper även järn vid tillagning. Alltså järnberikar maten! Men mest om du tillagar syrlig mat, exempelvis tomatsås. Tänk bara på att de kan bli en ganska framträdande järnsmak när man gör syrlig mat, vilket inte alla tycker om.

Hur steker man i en gjutjärnspanna?

Se till att pannan blir riktigt het först, hela pannan ska vara het.

Sänk värmen till hälften eller en tredjedel av maxvärden och ha i fettet. Ganska rikligt med fett i en sån här panna. Sen i med den mat du ska steka. Är pannan tillräckligt inkörd blir det nästan lite non-stick och du kan steka ägg, pannkakor etc.

Rengöring

Efter användning

Man ska aldrig använda diskmedel eller nåt medel alls i en gjutjärnspanna.

  • När du har stekt färdigt, skölj av pannan medan den fortfarande är varm.
  • Ta en diskborste och få bort alla matrester.
  • Ställ pannan på plattan som fortfarande är lite varm och låt pannan torka.
  • När den torkat, ta en klick olja (exempelvis kokosolja) och kör runt med en bit hushållspapper eller en trasa. Ställ åt sidan att svalna.

Om mat bränt fast lite, häll vatten i pannan och ställ på plattan som fortfarande är varm. Låt stå så en stund. Sen häller du ut vattnet och rengör precis som ovan.

Lite skitigare

Om din panna är lite skitig och du inte får bort det genom din vanliga rutin ovan kan du rengöra den med salt.

  • Sätt pannan på plattan och hetta upp.
  • Tillsätt grovsalt i pannan. Rör om med jämna mellanrummen kan du även se rester lossna.
  • Skölj ur pannan, låt den torka
  • I med olja och torka runt oljan i pannan.
Grovrengöring

Om din panna blivit riktigt dålig kan du behovs göra en grovrengöring.

  • Ställ in pannan i ugnen och sätt den på 250 grader. Låt den ligga där i ett par timmar.
  • Stång av ugnen och låt pannan ligga där tills ugnen svalnat.
  • Ta ut pannan och borsta lätt med en torr borste för att få bort rädd brända resterna.
  • Ta stålull (ja du hörde rätt!) och skrubba tills du fått bort alla rester ordentligt och pannan är någorlunda slät igen.
  • Skölj av pannan och låt den torka ordentligt antingen på varm platta eller med handduk, trasa eller hushållpapper.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj in pannan led exempelvis kokosolja och ställ in den i ugnen i 10-15 minuter. Det kan bli rökigt så på med köksfläkten.
  • Ta ut pannan och torka av den ordentligt. Du kan behöva upprepa proceduren med oljan en gång till om pannan inte verkar ”mättad”.

Tänk på att aldrig lämna en gjutjärnspanna med vatten i eller ens fuktig för då rostar den.

Stålpanna

Stålpannor är väldigt värmetåliga!
I början kan de liksom ”suga fast” mat som steks, men när de fått en stekyta så släpper den taget.

Hur steker man i en stålpanna?

Se till att värma upp pannan ordentligt först, hela pannan ska bli varm
Sänk sen till hälften eller en tredjedel av max och ha i fett. Så i med maten du ska steka.

Rengöring

Stålpannor är enkla att rengöra. Låt den svalna först. Sen kan du tvätta ur den med varmt vatten och lite diskmedel.

Om du sköljer ur den när pannan fortfarande är varm kan den slå sig.

Kolstål

Brukar jämföras med gjutjärn, men är mer non-stick som teflon.
Den är känslig mot syrliga livsmedel (ex tomat) och de kan ”fräta bort” non-stickegenskaperna i pannan.

Hur steker man i en kolstålpanna?

Den får inte värmas upp för fort då dess botten är lite tunnare och då kan den slå sig och bli skev. Så sätt plattan på en lägre temperatur och värm upp långsamt.

Rengöring:

Varmt vatten och en diskborste. Endast!
Även diskmedel kan ta bort non-stickegenskaperna i pannan.

Slutsats

Stålpanna är riktigt skön då den är såpass non-stick utan att vara teflon.

Det blir lite arbete med gjutjärn, men de pannorna ger så fin stekyta. Pannorna är bra för olika saker.

Kolstål är tydligen ganska populärt, men det har vi itne prövat än.

Tänk på att ha rätt redskap med dina pannor. Inget plast.
Träredskap är super och även stål i gjutjärnspannan.

Hoppas guiden hjälper dig att hitta en panna som passar dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Det lymfatiska systemet – del 3

Det lymfatiska systemet – del 3

I det lymfatiska systemet – del 1 förklarade vi vad det lymfatiska systemet har för funktion och hur det fungerar. I del 2 tog vi upp vad som händer i kroppen när systemet inte fungerar, vad man kan få för sjukdomar och symptom. Läs gärna de inläggen innan du...

läs mer