Äta moderkakan

av | 18 sep, 2020 | Barn & familj, Hälsooptimering

Det låter äckligt för många, spännande för en del och andra har tusen frågor om varför?

Varför valde jag (Tine) att äta moderkakan? Finns det fördelar med det och vilka är nackdelarna?

Jag tänkte i alla fall bena ut lite av detta i det här inlägget och svara på några frågor jag fått om beslutet att äta moderkakan.

2017 gick jag en  doula utbildning. Där pratade vi om att ta hand om moderkakan då en av doulorna gör kapslar av moderkaka åt de som vill anställa henne. Redan innan utbildningen hade jag läst om detta och Kristin från Hälsotugg skrev om det på sin hemsida. Men under utbildningen blev jag mer intresserad och när jag blev gravid visste jag att jag ville spara moderkakan och göra piller av den.

Vi hade skrivit i förlossningsbrevet att moderkakan skulle med hem. Så fort den kom ut hämtade sambon kylväskan och kylklampen i frysen på förlossningen. Moderkakan lades i en påse och så ner i kylväskan. Doulan tog med den hem och förberedde den åt oss så som jag förklarar nedan.

Liten sidenote

De flesta däggdjur äter upp moderkakan, men inte bara på grund av nyttigheterna utan också för att hindra rovdjur från att känna lukten och komma efter barnet.

I flera kulturer äter man moderkakan som både ritual och för att få i sig nyttigheterna. Bland annat har man i några kulturer gett en del av en moderkaka till kvinnor som ej kunnat bli gravida för att man trott att det ska hjälpa dem.

moderkaka

Hur gör man?

Helst ska moderkakan tas om hand inom 24 timmar. Annars får man frysa in den om man ska ta hand om den senare.

Man får rensa den från alla hinnor. Precis som med en köttbit så ser man någorlunda vad som är hinnor och det skärs alltså bort.

Sen skär man moderkakan i mindre bitar. De behöver inte vara riktigt små om du ska torka bitarna och göra pulver av, men om du ska frysa in dem och äta som piller får du skära ganska smått, pillerstorlek.

Torka

Det finns olika sätt att göra det. Man kan låta någon som är utbildad ta hand om moderkakan och torka den för att göra pulver av den som sen hälls i piller. Ett enkelt kosttillskott helt enkelt.

Har man en egen tork kan man ju pröva sig på att torka moderkakan själv. Då får man söka på nätet hur man gör och hanterar moderkakan

Frysa

Man kan rensa moderkakan som jag beskrivit ovan och sen skära i pillerstora bitar som man fryser in. Ta då gärna en plåt eller nåt, lägg bakplåtspapper på och lägg ut bitarna med lite mellanrum så att du kan styckfrysa dem.
Häll sen upp dem i en glasburk och förvara i frysen.

Smoothie

Yup, du kan äta den i en smoothie.
Antingen ha i det torkade i ett piller eller tina några bitar och ha i din smoothie.
Det blir ingen smak om du har i 2 piller och sen bär, kokosmjölk etc som vanligt.

Hur många ska man ta?

Ta 2-4 piller per dag.

Varför äter man moderkaka?

För att det är gott!
Haha, nädå, så är det inte.
Det finns en del fördelar med att äta sin moderkaka.

Moderkakan innehåller

  • Oxytocin –  hormonet som startar allt! Från att mannen får utlösning till att förlossningen kommer igång och att mjölken rinner till. Hjälper till att reducera smärta och är ett ”må-bra” hormon
  • Kortison –  hjälper till att reducera inflammation och svullnader
  • Järn – kan hjälpa mot järnbrist
  • Prostaglandin – verkar livmodersammandragande
  • Prolaktin – kan hjälpa till att producera mer mjölk och få det lättare att knyta an till ditt barn
  • Östrogen, progesteron, testosteron – hjälper dig komma i hormonell balans snabbare efter förlossningen, samt hjälpa med humörsvängningar och ge bättre sömn

Det finns också annat innehåll i moderkakan som sägs boosta sköldkörtelns funktion, hjälpa mot immunitet och även reducera blödning efter förlossningen.

Med torkade piller tar man nog 1-2 per dag, men jag tog 2-4 piller per dag med de frysta pillren.

Kan mannen äta av det också?

Han KAN det, men det ger inte honom så mycket. För kvinnan är det annorlunda som du kan läsa ovan.

Hoppas ni prövar detta om ni ska ha barn och kommentera gärna vad ni tyckte och om ni gjort det/inte gjort.

 

Ha det fint!

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer