Bergsfjord – en pärla i norr

av | 30 jan, 2020 | Aktiv livsstil

70 grader norr i vårat grannland Norge ligger en liten fiskarby som heter Bergsfjord.
2017 var antalet fasta invånare 93 stycken men dessvärre går denna siffran nedåt. På sommaren går dock antalet invånare uppåt då många kommer hem till sin gamla hembygd och besöker vänner och familj. Men byn är inte bara en sommarby då byn är omgiven av berg och hav och där finns aktiviteter året om.

Bygden lever främst på fiskeriet som varit en del av bygden sen början. Där finns ett fiskebruk, men det håller inte alltid öppet av olika anledningar och det leder till färre jobb bland invånarna som då kanske flyttar pga jobb-situationen. Det i sig leder kanske till att barnfamiljer flyttar och det påverkar skola och förskola. Antalet barn i skolan är väldigt låg just nu då de har under 10 barn på skolan. Så det är mycket som påverkas av hur fiskindustrin ser ut i området.
Det finns en matbutik i bygden också och en färja som går regelbundeet så att man kan ta sig till/från bygden.

Utflykter i Bergsfjord

Runt bygden finns det flera vandringsleder man kan gå, både korta och lite längre. De leder alla upp bland fjällen, men det finns leder som är mindre ansträngande för den som inte är så van.

Några av de vandringsleder som finns är:

  • Ersdalen – denna turen börjar i det som heter Hommevika. Man följer skyltarna för att komma rätt. Om man vill ha lite mer utmaning kan man ta sig till Svartvannet från de vatten som finns längst in i Ersdalen.
  • Langryggen – Du går upp en bit på det ena fjället (Gullmundstinden) och sen går man längs med fjället ut till Hommelvika. Detta är en kortare promenad men ändå en del klättring och sina egna små svårigheter.
  • Kollaren – man börjar vid ”vannverkshuset” och går i princip rätt upp. Det är en del klättring på den här turen.
  • Dalen – en kort tur upp mot Dalen där bygdens dricksvatten finns i den lilla sjön Bergsfjordvatnet och därifrån kan du fortsätta in i dalen, runt vattnet eller fortsätta upp på en glaciär bakom.
  • Svartvatnet – Du går upp mot Bergsfjordvatnet och därifrån upp mot svartvatnet. Sen fortsätter du upp på fjället. En lite längre och mer utmanande tur.
  • Gullmundstinden – Stigen börjar mellan skolan och lärarhuset, man går upp mot langryggen men fortsätter förbi den leden längs med snön och upp på fjället.
  • Skipperneset – detta är ingen vandringsled men en kulle lite ovanför bygden där man kan se färjorna och fiskebåtarna komma och gå. Du får utsikt över bygdens kärna och ut mot ön Silda. Ta gärna med er picknick hit eller tänd en brasa och se midnattsolen på sommaren.

Alla dessa leder har märkningar som är mer eller mindre uppdaterade men fråga lokala bybor eller be att någon kunnig blir med upp på fjället för att komma rätt. Speciellt om du inte är van vid såna här turer.

Missa inte heller alla skidturer man kan ta runt byn!
Kolla in Bergsfjord Lodge för mycket mer information och inspiration om skidåkning i området.

I Dalen vid Bergsfjordsvatnet

Också i Dalen, lite längre upp i fjället med utsikt över Bergsfjordvatnet

Andra utflykter i Loppa

Det finns andra turer man kan ta också om man har tillgång till en båt.

Bland annat kan man åka till ön Silda som ligger mittemot Bergsfjord. Där finns det många fina ställen att lägga till och utforska området. Där finns även små sjöar att fiska i. Sildas högsta punkt är Sunnácohkka på 628 moh.

Ni kan ta er till Loppa øy som ligger lite längre bort. Dit tar man sig med båt så då får man flörta lite med någon eller kanske be den man bor hos att ta en dit. Där finns ett sjöfågelreservat, lite bunkerrester från andra världskriget och på 1960-talet fann man en grav där från vikingatiden av en kvinna som hade begravts med bland annat smycken, pärlor och knivar. Där finns en mycket fin sand och om det inte vore för den kalla temperaturen i havet skulle man kunna tro att man hamnat i ett land mycket längre söderut när man går på den stranden.

Det finns flera glaciärer i området men där ska du ha med dig någon kunnig så prata med byborna och se om de kan hjälpa dig.

På sensommaren kryllar det av hjortron i området så det är en fin tid att besöka byn. Dessutom har de flesta stora flugor som kallas för ”klegg” försvunnit vid den tiden så det är roligare att gå i naturen då.

Bild tagen från Silda mot Bergsfjord

Bild över Bergsfjord tagen från Langryggen

Boenden i Bergsfjord

Ni har bland annat Loppa fishing camp som erbjuder 4 olika boenden och även båtar man kan hyra. De har även en lista på sin sida över aktiviteter.

Hos Bergsfjord lodge finns boende och de guidar dig till fina skidturer.

Den ena kajen i Bergsfjord

Bild på en karta uppe i Dalen vid Bergsfjordvatnet

Bergsfjord med kajen i förgrunden och den röda större byggnaden är skolan

Inifrån ”Bukta” i Bergsfjord

Gott bålkaffe på Silda Oy

Bergsfjord ligger mig (Tine) varmt om hjärtat då jag själv bodde här i tre år och min syster och man med barn bott där i många år och nu har en hytta där. Jag har besökt ett antal gånger efter att jag flyttade därifrån. Senast var sommaren 2019.

Rekommenderar verkligen denna underbara plats med all dess naturliga skönhet och den väldigt färska fisken som verkligen slår allt!

Titta gärna på lite videor nedan från denna härliga plats på jorden.

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer