Biff Chili

av 6 sep, 2019

Biff Chili

Här har ni en underbar chiligryta som passar både till vardags, helg och fest.

Tillsammans med en god, krämig guacamole och kanske lite heta tacochips blir det en god variant på vanlig fredagstacos.

Portioner/antal/mängd:

4

Tillagningstid:

2.5-3 timmar

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

  • 2-3 msk olivolja
  • 1 kg biff
  • 1 stor lök
  • 6 vitlöksklyftor
  • en cm bit ingefära (stor som toppen av tummen ungefär)
  • 3 små torkade chilis eller en stor färsk chili
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk smokey paprikapulver
  • 1 msk cayennepeppar
  • salt och peppar
  • 1 dl benbuljong (helst hemmagjord eller en gjord på rena ingredienser)
  • 800 g passerade tomater (eller två kartonger à 390 gram)

Gör så här:

Skär köttet i bitar.

Skär upp löken, skala vitlöksklyftorna och ingefära biten. Lägg dem tillsammans med chili och lite av den passerade tomaten i en hög behållare och använd en stavmixer för att få en finfördelad massa.

Stek köttet i olivoljan, på ganska hög värme. Ha i alla kryddor när köttet fått en liten yta och låt allt steka runt en liten stund.

Häll i lökmassan från den höga behållaren och rör runt en stund.
Häll i buljong och låt småputtra i några minuter.

Häll i de resterande passerade tomaterna och dra ner värmen lite på platan.
Grytan ska småputtra i 2-2,5 timmar tills köttet blivit så mjukt att det nästan faller sönder. Såsen ska ha blivit riktigt krämig och god.

Ta hellre ett stänkskydd istället för ett lock på grytan så att du inte stänger inne ångorna som ska kokas bort så att det blir en krämig gryta.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.