Chokladtårta med hallonmousse och ganache
Chokladtårta med hallonmousse och ganache
En tårta rik på chokladsmak med en fluffig hallonmousse i mitten som bryter av den rika smaken av choklad.
Dekorera med lite mer choklad, nötter och färska hallon.
Bli inte avskräckt av att det är många moment.
Hallonmoussen kan du göra medan tårtan står i ugnen och ganachen kan du göra när tårtan är färdigmonterad. Låt den stå i kylen medan du gör ganachen.
Ganachen kan användas som topping till en krämig vaniljglass,ha på en bit bröd med salta nötter på, eller på sötpotatistoast med nötter eller banan på. Eller varför inte dippa lite frukt i det! Lite festligt.
Portioner/antal/mängd:
10-12
Tillagningstid:
90 minuter
Kategori:
Dessert och snacks
Etikett:
Paleo
Ingredienser:
Sockerkaksbotten
- 6 ägg, separerade
- 4-5 msk honung
- 1 tsk vaniljpulver
- 180 g kokosolja eller ghee
- 4,5 dl mandelmjöl
- 3-4 msk kakao
- 1 tsk bikarbonat
- Kokosolja och mandelmjöl till formen
Hallonmousse
- 5 dl hallon
- 5 gelatinblad
- 2 äggvita
- 2-3 msk honung
- 3 dl kokosgrädde
- 1 tsk vanilj pulver
Ganache
- 250 gram mörk choklad
- 2.5 dl kokosmjölk
- En nypa salt
Montering
- Mörk choklad i flagor
- Salta nötter
- Färska hallon
Gör så här:
Sockerkaksbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Använd kokosolja och fetta in en springform. Strö sen lite mandelmjöl i formen.
Smält kokosoljan.
Blanda alla torra ingredienserna i en skål.
Separera äggvitor och äggulor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna stiva. Du ska kunna vända skålen upp-och-ner utan att det rinner ut.
Vispa äggulorna tillsammans med honungen tills det är krämigt. Häll sen i den smälta kokosoljan och vispa mer.
Häll i de torra ingredienserna i äggulemixen och vispa mer.
Vänd ner äggvitan i smeten. Var inte för hårdhänt för då slår du ur luftbubblorna i smeten och den blir mer platt och kompakt.
Häll smeten i springformen.
Ställ in i ugnen i 40-45 minuter.
Efter ungefär 20 minuter kan man få lägga lite folie över kakan ifall att den redan fått mycket färg.
Låt kakan svalna.
Hallonmousse
Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad så att de blir mjuka.
Värm upp hallonen i en kastrull så att du får som en ”sylt”.
Krama ur gelatinbladen och vispa sen ner i de varma hallonen.
Ställ åt sidan.
Vispa äggvita och honung stivt och blankt.
Vispa kokosgrädden lite med en gaffel. Den ska inte bli rinning utan fortfarande ha lite krämighet.
Vänd ner hallonen i äggvitan.
Sen vänder du i kokosgrädden.
Ställ i kylen en stund.
Innan den stelnat helt fördelar du över kakan som du delar i två.
Ganache
Mät upp kokosmjölken i en kastrull och sätt plattan på medelvärme.
När det börjat kokoa, dra kastrullen ifrån plattan och lägg i den mörka chokladen.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme och sakta smält chokladen under omrörning. Det får inte bli för varmt.
Smaka av med salt.
Låt svalna lite innan du häller den på tårtan.
Montering
Skär sockerkaksbotten i två.
Bred ut hallonmoussen på den ena delen och lägg på den andra halvan.
Häll över ganachen och dekorera med chokladflagor, nötter och hallon.
Flera recept
Värmande tomatsoppa
Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...
Medelhavskryddade hamburgare
Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...
Smörgåstårta med skaldjur
Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...
Följ oss på sociala medier
Användarpolicy
Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.