Gör om en del av din gräsmatta till trädgårdsskafferi

av | 21 apr, 2019 | Odla din egen mat

Odla din egen mat på gräsmattan

Känner du att du skulle vilja odla lite av din egen mat men inte riktigt vet hur du ska komma igång? 
Skulle det inte vara härligt att till exempel vara självförsörjande på sallat och örter från maj till oktober? Eller att kunna skörda en sån liten bukett (eller mer) som syns på bilden var dag?

Det behövs faktiskt inte så mycket jobb för att kunna göra det och är en helt underbar känsla att kunna gå ut i trädgården och hämta in olika sorters sallat, primörer och örter när man känner för det.

Jag kommer i det här inlägget visa hur du enkelt kan odla på din gräsmatta utan att behöva gräva nånting alls och att du kan använda dig av trädgårdens “skräp” som grund så det behöver inte bli så dyrt heller att köpa en massa jord.

Tidningar, trädgårdsrens och lite jord 

Det första man behöver utöver trädgårdsrenset och jord är tidningar och kartonger. Eller så kan man ta gamla  pappsäckar som fågelfröna legat i som jag gjort.

Man lägger ut sina tidningar över gräsmattan så att de går omlott på den ytan du vill odla på. Lägg sedan täckmaterial som mindre kvistar, löv och ogräs uppepå tidningarna. Det går att använda sig av pallkrage som jag har gjort på bilden men det går lika bra att göra som odlingsbäddar utan ram.

Jag har tänkt att jag ska fylla den här pallkragen med allt trädgårdsrens som blir nu på våren vartefter att jag städar i trädgården. Perfekt tid att styra upp en ny odlingslåda! Sedan lägger man ett lager av jord högst upp, sår sina frön och väntar på att det ska gro. Trädgårdsrenset inunder jorden kommer med tiden förmultna och bli till jord det också.

 

 

Sex stycken pallkragar och 4 odlingsbäddar á 6 meter

Just den här pallkragen som jag börjat samla i kommer jag använda till jordfabrik och gräva ner min bokashi i under sommaren när det inte finns yta att göra det i odlingsbäddarna. Men tekniken som jag har beskrivit i det här inlägget har jag använt till hela min köksträdgård de senaste två åren och har nu sex stycken pallkragar och även fyra odlingsbäddar som är sex meter långa som jag odlar i. En del av gräsmattan håller jag fortfarande på att täcka med tidningar och trädgårdsmaterial för att senare omvandla till ännu fler odlingsbäddar.
I de sex stycken pallkragarna som syns på bild har fröer av olika sorters sallat, rädisor, morot och örter nyss såtts. Väntar bara på värmen så att de börjar gro.

Fröer som jag sådde så tidigt som i februari i mitt söderväggsväxthus har redan grott och växer på fint. Om de sådderna och om vinterodling överlag ska jag berätta mer om i nästa inlägg.
Ha det gott så länge
/ Anne-Lie Smith

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

Äta moderkakan

Äta moderkakan

Det låter äckligt för många, spännande för en del och andra har tusen frågor om varför? Varför valde jag (Tine) att äta moderkakan? Finns det fördelar med det och vilka är nackdelarna? Jag tänkte i alla fall bena ut lite av detta i det här inlägget och svara på några...

läs mer
Planera för en lyckad buffé

Planera för en lyckad buffé

Runt midsommar, födelsedagar, jul, nyår, student och liknande är det många som väljer att ha en buffé hemma. Det är oftast lite enklare och man kan göra flera olika rätter och pröva sig fram. Men hur räknar man egentligen ut hur mycket man ska göra av varje rätt och...

läs mer
Insulin, Leptin, Ghrelin

Insulin, Leptin, Ghrelin

Låt oss prata lite om dessa tre hormoner som är kopplade till vår mättnad och hunger bland annat. Inlägget handlar mest om leptin och insulin, men vi rör lite vid ghrelin också. Vad gör dem och hur fungerar de i förhållande till varandra? Nästan allt som sker i våra...

läs mer