Gör om en del av din gräsmatta till trädgårdsskafferi

av | 21 apr, 2019 | Odla din egen mat

Odla din egen mat på gräsmattan

Känner du att du skulle vilja odla lite av din egen mat men inte riktigt vet hur du ska komma igång? 
Skulle det inte vara härligt att till exempel vara självförsörjande på sallat och örter från maj till oktober? Eller att kunna skörda en sån liten bukett (eller mer) som syns på bilden var dag?

Det behövs faktiskt inte så mycket jobb för att kunna göra det och är en helt underbar känsla att kunna gå ut i trädgården och hämta in olika sorters sallat, primörer och örter när man känner för det.

Jag kommer i det här inlägget visa hur du enkelt kan odla på din gräsmatta utan att behöva gräva nånting alls och att du kan använda dig av trädgårdens ”skräp” som grund så det behöver inte bli så dyrt heller att köpa en massa jord.

grönsaker-örter-och-blommor-i-trädgårdsskafferiet-sommaren 2020

Tidningar, trädgårdsrens och lite jord 

Det första man behöver utöver trädgårdsrenset och jord är tidningar och kartonger. Eller så kan man ta gamla  pappsäckar som fågelfröna legat i som jag gjort.

Man lägger ut sina tidningar över gräsmattan så att de går omlott på den ytan du vill odla på. Lägg sedan täckmaterial som mindre kvistar, löv och ogräs uppepå tidningarna. Det går att använda sig av pallkrage som jag har gjort på bilden men det går lika bra att göra som odlingsbäddar utan ram.

Jag har tänkt att jag ska fylla den här pallkragen med allt trädgårdsrens som blir nu på våren vartefter att jag städar i trädgården. Perfekt tid att styra upp en ny odlingslåda! Sedan lägger man ett lager av jord högst upp, sår sina frön och väntar på att det ska gro. Trädgårdsrenset inunder jorden kommer med tiden förmultna och bli till jord det också.

Just den här pallkragen som jag börjat samla i kommer jag använda till jordfabrik och gräva ner min bokashi i under sommaren när det inte finns yta att göra det i odlingsbäddarna. Men tekniken som jag har beskrivit i det här inlägget har jag använt till hela min köksträdgård de senaste två åren och har nu sex stycken pallkragar och även fyra odlingsbäddar som är sex meter långa som jag odlar i.

 

 

Ett trädgårdsskafferi har växt fram sakta men säkert

Bilderna nedan visar en del av processen när jag gjort om en del av min gräsmatta till ett trädgårdsskafferi med start år 2017.
En del av gräsmattan håller jag fortfarande på att täcka med tidningar och trädgårdsmaterial för att senare omvandla till ännu fler odlingsbäddar.

en-ny-odlingsbädd-skapas-med-tidningar-och-växtmaterial-våren-2019
pallkragar-och-odlingsbäddar-som-anlagts-på-gräsmatta-våren-2017

I de sex stycken pallkragarna som syns på bild nedan har fröer av olika sorters sallat, rädisor, morot och örter nyss såtts. Väntar bara på värmen så att de börjar gro.

Fröer som jag sådde så tidigt som i februari i mitt söderväggsväxthus har redan grott och växer på fint. Om de sådderna och om vinterodling överlag ska jag berätta mer om i nästa inlägg.
Ha det gott så länge
/ Anne-Lie Smith

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer
Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Paleo Sverige tipsar om utflyktsmat

Jag  vill med det här inlägget tipsa om utflyktsmat som är Paleo. Vad man vill ta med sig på sin utflykt beror ju såklart mycket på vilken årstid det är och vad för slags utflykt man ska på men här ska det finnas lite av varje att välja bland. Vi tipsar om recept på...

läs mer