Vinterodling – för en tidigare skörd

av | 25 apr, 2019 | Odla din egen mat

Vad är vinterodling?

Det kanske inte är så många som känner till begreppet vinterodling och vad det innebär, men det börjar bli mer och mer populärt och är ett utmärkt sätt för att få en tidigare skörd eller blomning.

Vinterodling innebär lite som det låter att du odlar och sår på vintern och alltså inte väntar till varma våren innan du stoppar ner dina frön i jorden.
Jag har har innan fått lära mig att frön ska direktsås när jorden har blivit tillräckligt varm och det är också det som oftast står på fröpåsarna. Men det går alltså alldeles utmärkt att så i kall jord och det blir till och med bättre i och med att det oftast leder till en tidigare skörd.

 

Fröerna bestämmer när det är dags att gro

Jag gjorde några av mina vintersådder i slutet på februari och några, lite senare än tänkt, i början på april.
Antingen lägger du ut fröerna direkt på den kalla jorden och lägger över ett lager med tinad jord. Eller så kan du först lägga ut tinad jord och sen så som vanligt i det. Eventuell snö kan skottas bort och sedan läggas på jorden efter att man sått fröna. När snön smälter sen så blir det automatisk vattning av din sådd. Perfekt!
Fröerna ligger där i den kalla jorden och börjar sen helt enkelt gro när det är rätt förhållanden för dem. 

Detta kan göras i växthus, i odlingstunnel, i pallkrage och på friland. Det kommer gro olika tidigt lite beroende på var du sår och hur varmt det blir. En bra idé om man inte har en stor odlingstunnel är att göra mindre tunnlar till sina pallkragar. På sätt kan du  få som miniväxthus att odla i som håller fukt och värme bra.

Det går också bra att göra försådder i genomskinliga hinkar med lock som också blir som små växthus. Vissa använder sig också av större plastlådor med lock och ställer ner flera olika försådder i. Perfekt lösning för att slippa vissa försådder inomhus och få plantor som redan är härdade för utomhuslivet.Tänk på att borra några hål i plastbyttorna och hinkarna bara så att det inte blir för fuktigt där i.

 

Mina vintersådder 2019

I mitt söderväggsväxthus sådde jag i slutet av februari spenat, romansallat, rädisor, en mindre sorts morot och asiatisk kålbladsmix. 
I växthuset finns också plantor av spenat, vintersallat, persilja och oregano som övervintrat i växthuset. 
Sent i höstas satte jag också ner vitlök som är tänkt att skördas som färsk vitlök i början av sommaren. Alltså innan vitlöken fått klyftor och även blasten äts och det är verkligen så himla gott

Allt växer på fint i växthuset och jag hoppas på att i maj kunna skörda en hel del varje dag. Just nu finns bara spenat att skörda från de övervintrade plantorna som växt på bra nu när värmen kom tillbaka för två veckor sen.
Vill du se fler bilder från söderväggsväxthuset så kolla in #söderväggsväxthuset på Instagram där det finns en del bilder från odlingarna i somras. 

 

Sen vintersådd i pallkragarna

I mina pallkragar hann det inte bli någon ordentlig vintersådd medans det fortfarande var snö ute. Det fanns helt enkelt inte tid över till det. 
Men det var fortfarande kallt ute här när jag satte ner fröna i jorden den 6/4 och en del har precis nyligen börjat gro. 
På mina pallkragar har jag gjort små minitunnlar av plast som jag hade hemma.
När jag får råd och tid så ska jag bygga ordentliga minitunnlar med bra växthusplast från Gjordnära. Har en ritning i mitt huvud hur jag ska göra dem men så länge får dessa provisoriska tunnlar med bågar och klädnypor fungera. Det funkade alldeles utmärkt förra sommaren!

Den 7/4 gjorde jag också försådder utomhus i genomskinliga plasthinkar. Däri växer nu olika sommarblommor som solrosor, rosenskära, sömntuta och ringblommor som ska få växa ihop med grönsakerna i mina odlingsbäddar sen. Så oerhört vackert kommer det bli!

Vinterodling – för en tidigare skörd

Jag vill med det här inlägget inspirera flera att till kommande vintrar vilja prova på vinterodling. Att så frön tidigare för  att få tidigare skördar och vara självförsörjande på tex rädisor, sallat och örter under en längre tid. Man behöver ju inte odla några mängder men vore det inte härligt att kunna skörda sallat och rädisor kanske en månad tidigare än vanligt?

//Anne-Lie Smith

0 kommentarer

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer