Grekisk lammgryta

av 18 maj, 2019

Grekisk lammgryta

Lamm är ofta ett hälsosammare kött i och med att djuren haft ett bättre liv, fått beta ute och inte bo i små, trånga utrymmen (oftast iaf). Ok, lammen kanske får lite spannmål under vintern, men generellt sätt så får de ganska så bra föda.

Så här har det i alla fall varit, men med den växande efterfrågan på lamm även under vintern så har även de här små djuren fått lida av hur, var och när människan vill ha sitt kött.

Köp kött efter säsong så mår både djuren och du bättre.

Den här grekiska lammgrytan är helt underbar och den har fått ett bra betyg av de som smakat den. “Smakar som en autentisk grekisk lammgryta” har folk sagt till mig som besökt Grekland många gånger i sitt liv.
Pröva du också!

Portioner/antal/mängd:

2-3 portioner

Tillagningstid:

60 minuter (men gärna mer för ännu mörare kött)

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

 • 0.5 kg lamm
 • 1 lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 400 grams passerade tomater
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1 tsk malen kanel
 • 1 dl benbuljong
 • 1 dl kokosmjölk
 • Kokosolja att steka köttet i, samt att steka lök och vitlök i

Gör så här:

Skär lammköttet i grytbitar och stek i lite kokosolja så att det får en yta, inte blir genomstekt. Lägg det i en gryta.

Hacka lök och vitlök och stek det också i lite kokosolja, lägg över i grytan. Sätt på värmen på grytan och lägg till alla kryddor och låt småputtra en liten stund.
Häll sen i benbuljong och passerade tomater.

Låt det hela småputtra i ca 30 min, häll sen i kokosmjölken och låt småputtra i 10-15 min till. Låt locket vara lite öppet så att ångan kan komma ut och grytan blir krämigare.

Servera med tzatziki gjord på kokosyoghurt och/eller en härligt god tomatsallad.

 

Flera recept

Dadelkaramell

Dadelkaramell

DadelkaramellDadelkaramell kan användas i olika matlagning som exempelvis i pajer eller i exempelvis kakor och bars. Karamellen används i receptet för Choklad- och karamellbars. Portioner/antal/mängd: ca 4 dl Tillagningstid: 20 minuterKategori: Dessert och...

Banoffeepaj

Banoffeepaj

Banoffeepaj En helt otroligt god paj! Denna gjorde jag (Tine) först i 2016 och det blev snabbt en favorit som återkommer här hemma. Lite olika moment med pajen, men inget som tar mer tid än att baka en tårta eller göra andra pajer egentligen. Pröva den gärna också med...

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran

Blomkålsris med saffran Ett riktigt gott blomkålsris som passar bra till bland annat fisk eller varför inte till en god gryta elle fiskgratäng med lite orientiska smaker. Portioner/antal/mängd:  4 portioner Tillagningstid:  10 minuter Kategori: Tillbehör Etikett:...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.