Grekisk lammgryta

av 18 maj, 2019

Grekisk lammgryta

Lamm är ofta ett hälsosammare kött i och med att djuren haft ett bättre liv, fått beta ute och inte bo i små, trånga utrymmen (oftast iaf). Ok, lammen kanske får lite spannmål under vintern, men generellt sätt så får de ganska så bra föda.

Så här har det i alla fall varit, men med den växande efterfrågan på lamm även under vintern så har även de här små djuren fått lida av hur, var och när människan vill ha sitt kött.

Köp kött efter säsong så mår både djuren och du bättre.

Den här grekiska lammgrytan är helt underbar och den har fått ett bra betyg av de som smakat den. ”Smakar som en autentisk grekisk lammgryta” har folk sagt till mig som besökt Grekland många gånger i sitt liv.
Pröva du också!

Portioner/antal/mängd:

2-3 portioner

Tillagningstid:

60 minuter (men gärna mer för ännu mörare kött)

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

 • 0.5 kg lamm
 • 1 lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 400 grams passerade tomater
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1 tsk malen kanel
 • 1 dl benbuljong
 • 1 dl kokosmjölk
 • Kokosolja att steka köttet i, samt att steka lök och vitlök i

Gör så här:

Skär lammköttet i grytbitar och stek i lite kokosolja så att det får en yta, inte blir genomstekt. Lägg det i en gryta.

Hacka lök och vitlök och stek det också i lite kokosolja, lägg över i grytan. Sätt på värmen på grytan och lägg till alla kryddor och låt småputtra en liten stund.
Häll sen i benbuljong och passerade tomater.

Låt det hela småputtra i ca 30 min, häll sen i kokosmjölken och låt småputtra i 10-15 min till. Låt locket vara lite öppet så att ångan kan komma ut och grytan blir krämigare.

Servera med tzatziki gjord på kokosyoghurt och/eller en härligt god tomatsallad.

 

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.