Hallon- och chokladmoussebakelse

av 10 apr, 2019

Hallon- och chokladmoussebakelse

Hallon och choklad gifter sig väldigt gott tillsammans. Här får de komma tillsammans i krämighet med en “sockerkaks”-botten.
En härlig dessert.

Portioner:

4

Tillagningstid:

30 minuter bakning + 2-3 timmar i ugn plus kylen

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Botten

  • 2 ägg, separerade
  • 1 msk honung
  • 1 msk kakao
  • 60 g smält kokosolja
  • 1.5 dl mandelmjöl
  • kaffe eller cognac (cognac är gjort på druvor)

Hallonmousse

  • 2.5 dl hallon
  • 3 gelatinblad
  • 1 äggvita
  • 1-2 msk honung
  • 1.5 dl kokosgrädde
  • lite vanilj pulver

Chokladmousse

 

  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 äggula
  • 1 msk honung
  • vaniljpulver (efter behag)
  • 50 g 70-90% -ig choklad

    Gör så här:

    Botten

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Smält kokosolja.
    Separera äggen.

    Vispa äggvitan stiv. Vispa sen äggula och honung tills det blir krämigt (ca 2-3 min).

    Ha i kakao i äggulorna och vispa lite till.
    Sedan vispar du medan du häller i den smälta kokosoljan.
    Rör i mandelmjölet.

    Vänd i äggvitan och blanda noga.

    Ta några små ramekins eller en mindre kakform och häll smeten i. Ställ in i ugnen i ca 30-40 min. Pröva med en sticka i kakan för att se så den är färdig.

    Ta ut den och låt den svalna.

    När den är sval lägger du i kakan i glas eller små formar som du vill servera efterrätten i. Dunka botten med lite starkt kaffe, cognac eller låt den vara som den är.

    Hallonmousse

    Värm upp hallonen i en kastrull så att du får som en ”sylt”. Ställ den åt sidan och låt svalna.

    Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad så att de blir mjuka.

    Vispa äggvita och honung stivt och blankt.

    Vispa kokosgrädden lite med en gaffel. Den ska inte bli rinning utan fortfarande ha lite krämighet.

    Ta ca en msk av hallon”sylten” och 1 msk vatten i en kastrull tillsammans med gelatinbladen och värm upp så att gelatinet smälter.

    Vänd ner hallon”sylten” i äggvitan. Sen har du i gelatinet. Sist vänder du i kokosgrädden.
    Ställ i kylen en stund.

    Innan den stelnat helt fördelar du moussen i dina glas med kakbotten i. In i kylen igen.

    Chokladmousse

    Häll kokosmjölk, äggula, honung och vaniljpulver i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt det hela sjuda i några minuter.
    Ha i den mörka chokladen och rör om tills den smält. Låt den svalna.

    När chokladmoussen svalnat men inte stelnat så fördelar du den uppepå hallonmoussen. Sen in i kylen igen.

    Ta gärna ut hallon- och chokladmoussebakelserna några minuter innan servering så att den får lite mer rumstemperatur.

     

    Flera recept

    Focaccia med olika topping

    Focaccia med olika topping

    Focaccia kan verkligen vara både en festmåltid och en perfekt måltid på en picknick. Och man kan dela in en stor focaccia i mindre delar och bjuda på focaccia med olika smaker. I receptet nedan ser ni tips på olika goda toppings. Blanda gärna lite balsamvinäger med...

    Rabarberkräm

    Rabarberkräm

    Sommar, sol och rabarberkräm! En klassisk och enkel kräm som passar både som frukost och mellanmål och faktist även som en dessert. Få ingredienser, går snabbt att göra och smakar somrigt. Gott att servera med lite jordgubbar och kyld kokosmjölk.Portioner/antal/mängd:...

    Rabarbersill

    Rabarbersill

    Rabarbersäsongen är här och vad passar väl bättre än en rabarbersill inför nationaldagen eller midsommarfirandet!?! Rabarbersmaken träder fram extra mycket när man kokar med den i lagen och mosar den så att det blir extra mycket smak. Om du använder spädare rabarber...

    Följ oss på sociala medier

    Användarpolicy

    Vi använder cookies.
    Läs mer om det och
    integritetspolicy här.