Hallon- och jordgubbstårta

av 1 jun, 2019

Hallon- och jordgubbstårta

Ibland vill man bara kunna bjuda på en hederlig, gammal tårta, vare sig det är kalas, nån festlig högtid eller en skön söndag på sommaren.

Den här tårtan är härligt somrig med hallon och jordgubbar och man kan såklart dekorera med andra bär också.

Portioner/antal/mängd:

10-12 bitar

Tillagningstid:

90 minuter

Kategori:

Dessert och snacks

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Sockerkaksbotten

  • 6 ägg, separerade
  • 4-5 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 180 g kokosolja eller ghee
  • 4,5 dl mandelmjöl
  • 1 msk tapiokastärkelse
  • 1 tsk bikarbonat
  • Kokosolja och mandelmjöl till formen

Hallonmousse

  • 5 dl hallon
  • 5 gelatinblad
  • 2 äggvita
  • 2-3 msk honung
  • 3 dl kokosgrädde
  • 1 tsk vanilj pulver

Montering

  • 4 dl vispad kokosgrädde
  • Jordgubbar
  • Hallon

Gör så här:

Sockerkaksbotten

Sätt ugnen på 175 grader.

Använd kokosolja och fetta in en springform. Strö sen lite mandelmjöl i formen.

Smält kokosoljan.

Blanda alla torra ingredienserna i en skål.

Separera äggvitor och äggulor i två olika skålar.

Vispa äggvitorna stiva. Du ska kunna vända skålen upp-och-ner utan att det rinner ut.

Vispa äggulorna tillsammans med honungen tills det är krämigt. Häll sen i den smälta kokosoljan och vispa mer.

Häll i de torra ingredienserna i äggulemixen och vispa mer.

Vänd ner äggvitan i smeten. Var inte för hårdhänt för då slår du ur luftbubblorna i smeten och den blir mer platt och kompakt.

Häll smeten i springformen.
Ställ in i ugnen i 40-45 minuter.
Efter ungefär 20 minuter kan man få lägga lite folie över kakan ifall att den redan fått mycket färg. Kakan ska få en fin gyllene färg.

Låt kakan svalna.

Hallonmousse

Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad så att de blir mjuka.

Värm upp hallonen i en kastrull så att du får som en ”sylt”.
Krama ur gelatinbladen och vispa sen ner i de varma hallonen.
Ställ åt sidan.

Vispa äggvita och honung stivt och blankt.

Vispa kokosgrädden lite med en gaffel. Den ska inte bli rinning utan fortfarande ha lite krämighet.

Vänd ner hallonen i äggvitan.
Sen vänder du i kokosgrädden.

Ställ i kylen en stund.

Innan den stelnat helt fördelar du över kakan som du delar i två.

Montering

Dela kakan i två.

Ha hallonmoussen på den ena halvan och lägg över den andra halvan.

Ha över vispad kokosgrädde, jordgubbar och hallon.

Flera recept

Värmande tomatsoppa

Värmande tomatsoppa

Kallt ute...och kanske även inne. Men med en god tomatsoppa kan man värma sig inifrån i alla fall. Denna tomatsoppa är härligt len i smaken, men också lite syrlig och du kan göra den hetare med färsk eller torkad chili. Detta är min (Tines) dotters favoriträtt som hon...

Medelhavskryddade hamburgare

Medelhavskryddade hamburgare

Dessa hamburgare är verkligen otroligt goda och smaksättningen påminner lite om Grekland. Men det hindrar en inte från att äta den på traditionellt vis, eller otraditionellt med härliga tillbehör som oliver, vitkålssallad och annat gott. Om du vill ha inlagd gurka...

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta med skaldjur

Smörgåstårta är verkligen som kronjuvelen på en fest, passar till det mesta! Just den här smörgåstårtan har skaldjur som huvudingrediens, men vi har också recept på en Club Sandwich smörgåstårta. Man kan alltid utesluta kräftstjärtarna i receptet och endast ha räkor...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.