Kycklingbuljong – läkande och näringsrik

av 4 maj, 2019

Kycklingbuljong

Kycklingbuljong är väldigt läkande och näringsrikt och kan för vissa vara lättare att tåla än benbuljongen som kokas betydligt längre. Dessutom tar inte köttbuljong lika lång tid att göra. Även köttbuljongen innehåller ben och leder och det är koktiden som avgör om något kallas för benbuljong eller köttbuljong. Köttbuljongen har en koktid på max 4 timmar.

Det går även att koka kortare tid på 1,5-2 timmar som passar bättre för de som försöker läka sin histaminintolerans. Vill du lära dig mer om att läka histaminintolerans så besök Facebook-gruppen Läka histaminintolerans med AIP/Paleo.

När du kokar din kycklingbuljong kan du också ha i valfria grönsaker som till exempel morot och kålrot. I det här receptet så kör vi dock en enkel bas som är god i sig.
När du sen värmer på din kopp med buljong eller gör en soppa så kan man tillsätta olika grönsaker och kryddor då för smaksättning.

Det är till exempel väldigt gott med en kopp kycklingbuljong med lite salt, örtkryddor, en klick ghee och en rå äggula som rörs ner i koppen.

Portioner/antal/mängd:

Tillagningstid:

3 – 5 timmar

Kategori:

Tillbehör
Dryck

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • En hel kyckling eller delar av kyckling som lår, vingar eller ett skrov. Mängd varierar beroende på storlek på kastrull. 
  • 1 -2 lagerblad
  • Vatten

Gör så här:

Dela kycklingen i delar och hacka gärna sönder benen för att märgen ska kunna komma ut under kokningen. 

Lägg alla delar i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker kycklingen. 

Koka upp, skumma av och lägg i lagerbladet.

Låt sjuda på svag värme i ca 1,5 timme. 

Ta upp kycklingdelarna och ta bort köttet från benen och lägg sedan i ben, brosk, skinn och övrigt i kastrullen igen. 
Köttet går bra att frysa in portionsvis eller göra en kycklinggryta på på en gång. 

Låt buljongen sjuda i uppemot 2,5 timme till. 

Sila sedan buljongen och separera alla mjuka delar från de hårda. 

Häll upp buljongen i till exempel glasburkar och istärningslåda. Fyll inte glasbrukarna hela vägen upp om du ska frysa in dem, då kan de spricka. 

Mixa de mjuka delarna av brosk, skinn och annat mjukt med en stavmixer. Fördela röran jämt i glasburkarna och rör om så det löser upp sig. Ger en fin och fet buljong. 

Flera recept

Morotskaka med kardemumma

Morotskaka med kardemumma

Morotskaka med kardemummaEn enklare morotskaka som passar utmärkt precis som den är men blir lite festligare med t ex lemoncurd eller vispad kokosgrädde och färska bär. Det går att göra den sötare genom att öka mängden honung men jag gillar den så här, serveras den...

Dadelkaramell

Dadelkaramell

DadelkaramellDadelkaramell kan användas i olika matlagning som exempelvis i pajer eller i exempelvis kakor och bars. Karamellen används i receptet för Choklad- och karamellbars. Portioner/antal/mängd: ca 4 dl Tillagningstid: 20 minuterKategori: Dessert och...

Banoffeepaj

Banoffeepaj

Banoffeepaj En helt otroligt god paj! Denna gjorde jag (Tine) först i 2016 och det blev snabbt en favorit som återkommer här hemma. Lite olika moment med pajen, men inget som tar mer tid än att baka en tårta eller göra andra pajer egentligen. Pröva den gärna också med...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.