Kycklingbuljong – läkande och näringsrik

av 4 maj, 2019

Kycklingbuljong

Kycklingbuljong är väldigt läkande och näringsrikt och kan för vissa vara lättare att tåla än benbuljongen som kokas betydligt längre. Dessutom tar inte köttbuljong lika lång tid att göra. Även köttbuljongen innehåller ben och leder och det är koktiden som avgör om något kallas för benbuljong eller köttbuljong. Köttbuljongen har en koktid på max 4 timmar.

Det går även att koka kortare tid på 1,5-2 timmar som passar bättre för de som försöker läka sin histaminintolerans. Vill du lära dig mer om att läka histaminintolerans så besök Facebook-gruppen Läka histaminintolerans med AIP/Paleo.

När du kokar din kycklingbuljong kan du också ha i valfria grönsaker som till exempel morot och kålrot. I det här receptet så kör vi dock en enkel bas som är god i sig.
När du sen värmer på din kopp med buljong eller gör en soppa så kan man tillsätta olika grönsaker och kryddor då för smaksättning.

Det är till exempel väldigt gott med en kopp kycklingbuljong med lite salt, örtkryddor, en klick ghee och en rå äggula som rörs ner i koppen.

Portioner/antal/mängd:

Tillagningstid:

3 – 5 timmar

Kategori:

Tillbehör
Dryck

Etikett:

Paleo
AIP

Ingredienser:

  • En hel kyckling eller delar av kyckling som lår, vingar eller ett skrov. Mängd varierar beroende på storlek på kastrull. 
  • 1 -2 lagerblad
  • Vatten

Gör så här:

Dela kycklingen i delar och hacka gärna sönder benen för att märgen ska kunna komma ut under kokningen. 

Lägg alla delar i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker kycklingen. 

Koka upp, skumma av och lägg i lagerbladet.

Låt sjuda på svag värme i ca 1,5 timme. 

Ta upp kycklingdelarna och ta bort köttet från benen och lägg sedan i ben, brosk, skinn och övrigt i kastrullen igen. 
Köttet går bra att frysa in portionsvis eller göra en kycklinggryta på på en gång. 

Låt buljongen sjuda i uppemot 2,5 timme till. 

Sila sedan buljongen och separera alla mjuka delar från de hårda. 

Häll upp buljongen i till exempel glasburkar och istärningslåda. Fyll inte glasbrukarna hela vägen upp om du ska frysa in dem, då kan de spricka. 

Mixa de mjuka delarna av brosk, skinn och annat mjukt med en stavmixer. Fördela röran jämt i glasburkarna och rör om så det löser upp sig. Ger en fin och fet buljong. 

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.