Mustig köttgryta

av 11 mar, 2020

Mustig köttgryta

Denna mustiga köttgryta är full av goda grönsaker, vilket inte riktigt syns när man ser bilden på grytan, men det är för att grönsakerna är i puréform.

Receptet kom till för flera år sen när jag (Tine) skulle göra en gryta med mycket grönsaker och försöka få min sambo att äta den som inte alls gillar grönsaker, främst konsistensen.

Experimentera gärna med olika grönsaker och sånt ni har hemma. Lite vissna grönsaker passar perfekt för den här grytan.

Portioner/antal/mängd:

4 portioner

Tillagningstid:

ca 2 timmar

Kategori:

Huvudrätt

Etikett:

Paleo

Ingredienser:

Grönsakspuré
  • 4 mediumstora morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 3 vårlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Juice från en citron
  • En näve färsk koriander
  • En liten näve färsk basilika
  • 1 msk kokosfett
  • 1 dl benbuljong (helst egengjord)
  • 1 dl passerade tomater
  • Salt och peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
Grytan
  • 1 kg biffkött (helst gräsbeteskött eller vilt)
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk ghee eller kokosolja
  • 400 gram passerade tomater
  • 140 gram bacon
  • Salt och peppar (mkt svartpeppar)
  • 1 tsk krossad grönpeppar
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 dl rödvin (kan uteslutas)
  • 0.5 – 1 dl benbuljong (helst egengjord – använd endast om du tycker grytan behöver mer vätska)

Gör så här:

Grönsakspuré

Skär upp alla grönsaker i bitar.
Lägg alla grönsaker i en kastrull och låt det koka upp.

Dra ner värmen och låt det sjuda tills grönsakerna är mjuka, ca 30 minuter.

Häll alla grönsaker i en hög behållare och använd en stavmixer, eller använd en köksmaskin. Tillsätt juicen från citron och benbuljongen.

Gör en puré av allt, gör den så slät som du själv önskar.
Ställ åt sidan.

Grytan

Ta fram köttet ca 1 timme innan det ska tillagas. Torka köttet lite torrare och skär det sen i bitar.

Stek köttet i ghee eller kokosolja i en väl tilltagen gryta på ganska hög värme så det får lite yta.

Hacka löken och pressa vitlöken, lägg det i grytan med köttet.

Skär bacon i bitar och stek vid sidan om så det blir lite krispigt. Tillsätt bacon i grytan.

Tillsätt resten av ingredienserna och glöm inte purén du gjorde tidigare.

Låt allt småputtra i ca 45-60 minuter eller tills det är riktigt krämigt och gott.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer vsartpeppar och salt.

Servera med en grönsallad och kanske lite blomkålsris, spaghettipumpa eller varför inte lite svarvade grönsaker.

Flera recept

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style

Klassiska kåldolmar Paleo style Husmanskost kan verkligen vara så himla gott! Och bara för att man äter Paleo behöver man inte göra avkall för de där gamla favoriterna. Här har ni en favorit i ny tappning för att passa Paleokosten, med goda tillbehör som egen inlagd...

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squash

Köttfärsgryta med butternut squashVad sägs om en rykande färs, lite het köttfärsgryta med butternut squash serverad i en skål med en klick kokosyoghurt på? Härligt att värma sig med en kylig höst- eller vinterdag. Den här grytan är den perfekta "tröstmåltiden", en sån...

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokos

Ugnsstekt ankbröst med fänkålssallad och gräddig sås med kokosDet är främst säsong för anka under senhösten i Sverige, men du hittar det ofta året runt i butikerna. Oftast fryst, inte färsk. Det är en trevlig smak på anka som blir lite mer åt vilt än den klassiska...

Följ oss på sociala medier

Användarpolicy

Vi använder cookies.
Läs mer om det och
integritetspolicy här.