Oreganoolja har använts i århundranden mot olika besvär.
Det är fullt av vitaminer och mineraler och funkar både mot svampinfektioner och har motverkande effekt mot virus.

Oreganoolja innehåller följande:

  • Magnesium – hjälper mot spända muskler, kan hjälpa vid smärta så som migrän. Ger bättre sömn och regulerar blodtrycket.
  • Zink – hjälper immunsystemet och matsmältningssystemet.
  • Järn – främjar ordentlig växt i kroppen. Förser kroppen med livsviktigt syre genom alla organ via blodet. Vitamin C hjälper kroppen att ta upp järn.
  • Vitamin C och E – tillsammans hjälps dessa vitaminer åt att hålla det kardiovaskulära systemet hälsosamt och stärker immunsystemet.
  • Kalcium – viktigt för starka ben och tänder. Kan också ha en del i att hålla ordning på blodtrycket, reglera muskelkramper inklusive hjärtat, och skydda mot bröst- och tarmcancer.
  • Kalium –  dess viktigaste funktion i kroppen är att bygga muskler, syntetisera protein och hålla nivån av kroppsvätskor balanserade.
  • Mangan – viktigt för utvecklingen, metabolismen och antioxidantsystemet.
  • Niacin (nikotinsyra) – förbättrar kolesterolvärdena, sänker risken för kardiovaskulära sjukdomar. För att förbättra kolesterolet måste man dock ta ganska mycket oreganoolja och det kan orsaka leverskador, glukosintolerans och mag- och tarmproblem.

Vad kan man använda oreganoolja till?

  • Behandla hosta, astma, krupp och bronkit
  • Bra för mag-tarm problem så som halsbränna, svullen mage, parasiter och bakterier
  • En del studier säger att det är bra mot candida på grund av att det är bra mot svampinfektioner
  • Möjlig hjälp vid menssmärtor
  • Kan vara värksstillande vid huvudvärk
  • Kan ta bort öronvärk
  • Man kan applicera det på huden mot akne, vårtor, ringorm, psoriasis, muskelvärk, tandvärk och tandköttsproblem
  • Funkar som insektsmedel
  • Ha 2-3 droppar i lite vatten och gurgla med för att motverka dålig andedräkt

Skillnad på Essentiell oreganoolja och Oreganoolja

Ren oreganoolja är inte ”utspädd” i en vegetabilisk olja. De flesta essentiella oreganooljor är ”utspädda”.
Den utspädda kan även användas invärtes i små, små doser, medan de icke utspädda är för stark för detta och används för utvärtes bruk.

VIKTIGT!

Oreganoolja är väldigt starkt!
Du behöver endast några droppar i ett glas vatten eller mer olja. Om du använder ren oreganoolja (som ej ligger i exempelvis olivolja) måste du absolut späda ut det i olja eller vatten, annars blir det för starkt.
Smaken är sådär och stark. Oreganoolja används främst vid akuta besvär och inte under en alltför lång period.

Oreganoolja passar inte för alla, som barn, gravida och de som ammar, samt om man har högt blodtryck eller ett hjärtfel.

Som med ALLA naturläkemedel, om du träffar en läkare, meddela att du tar oljan om de skulle behöva ge dig medicin som kanske reagerar med oljan.

Varför passar det inte för gravida och ammande då?

Jo, oreganoolja innehåller Carvacrol, som är blodförtunnande och även blodsockersänkande. Studier har visat att Carvacrol kunde orsaka celldöd i embryon. Och leda till missfall på grund av det.

På grund av att det är blodförtunnande är det inte lämpligt under en graviditet.
När det gäller amning så finns det studier som visar att vissa får mindre mjölkproduktion om de tar oreganoolja. Inte om de tar det på huden, men förtär den.

Inga av dessa effekter på amning och graviditet har synts vid förtäring av färsk eller torkad oregano.

Hur gör man oljan då?

Ingredienser:

Du behöver lika delar:

  • Oreganoblad
  • Olivolja

Om du vill ha en starkare olja tar du mer oregano än olja.

Så här gör du:

Lika mycket olivolja som oreganoblad (inte i vikt märk väl utan i volym).
Ta en oregano planta och ta av alla bladen.

Tvätta de små bladen genom en sil. Lägg dem sen på papper en stund för att torka lite innan du lägger dem på bakplåtspapper på en plåt och in i ugnen i 30 minuter på 50 grader.

Lägg bladen sen i en plastpåse eller annat och slå lite på bladen för att få ut oljan som finns i dem.

Värm upp olivoljan. Den ska inte koka!

Lägg bladen i en glasburk och häll över oljan. Rör runt lite.

Ställ glasburken på ett soligt ställe i fönstret eller liknande i 2 veckor. Skaka den lite varje dag.

När det gått två veckor, sila av oljan och ställ den på ett torrt och svalt ställe.
För att oljan ska hålla längre kan du ha i några droppar grapefruktsfröolja.

4 Kommentarer

  1. Stina

    Hej!
    Kan man använda denna olja till att smaksätta ex majonnäs med?

    • Tine Worén

      Hej!
      Nej, det skulle jag inte rekommendera. =o)

    • Ulrika

      Så enkelt, jag tänker börja nyttja min oregano, som växer hos mig, tack!

      • Ulrika

        Jag har upplevt att det dämpar smärta, jag hade ont i foten och smorde utanpå, lite massage på skuldran, suveränt, som om den mjukare upp spända muskler.

Senaste blogginläggen

Foam rolling – för lymfan

Foam rolling – för lymfan

Jag (Tine) fick diagnosen lipödem samt lymfödem hösten 2016. Det var efter ett besök hos Anders Lönedal i Töreboda. I samband med den diagnosen började jag med en hel del självvård, där andningen var absolut viktigast (läs mer om det här). Även massage på främst rumpa...

läs mer